Vara aceasta a stat sub semnul salatelor, atît pentru mine cît și pentru comunitatea Suflet pentru Hrană. Două din cele trei luni de vară mi le-am petrecut în România și am luat-o ca o binecuvîntare, un dar minunat de care am încercat să mă bucur zi de zi: să mănînc rodul pămîntului unde m-am născut și am crescut. Am făcut salate fel de fel și pentru prima oară de cînd gătesc (s-au împlinit 9 ani de blog în perioada aceasta) am simțit că am făcut un mare pas în combinarea ingredientelor. Tot timpul mi s-a spus că am un dar anume pentru salate, iar de data asta am simțit-o și eu. Ce s-a schimbat? M-am gîndit destul de mult la asta și mi-am dat seama că am pus mai mult accent pe ingrediente-vedetă decît pe mixul de bază. Acesta, îmi dau seama pe zi ce trece, este secretul pentru salate gustoase și sățioase – alăturarea de ingrediente din clase diferite și combinarea texturilor și aromelor fără pic de teamă.

Ziceam că și pentru membrii comunității a fost vorba mai mult despre salate pentru că am avut cele două serii de oameni care au urmat programul nutrițional de vară – ai toate detaliile în acest articol dacă ești curios. Pentru ei și pentru voi toți care mă citiți, am ales astăzi să fac o listă de ingrediente-vedetă care merg combinate în salate, astfel încît acestea să devină din garnitură, un fel de mîncare de sine stătător, cu arome complexe și texturi diverse. Sper să fie de folos acum pe final de vară și pentru toate verile frumoase de acum înainte.

 

  1. Brînzeturi – nu doar clasicele telemea și cașcaval, ci și specialități franțuzești, italienești sau Halloumi gătită în tigaie sau pe grătar.
  2. Semințe – floarea-soarelui, in (măcinat și întreg), cînepă, dovleac, susan alb și negru, mac.
  3. Felii de fructe proaspete – măr, pară, caisă, piersică, prună, gutuie, căpșună, pepene galben, pepene roșu, smochine.
  4. Bucăți de fructe tropicale – mango, ananas, avocado.
  5. Cubulețe de citrice – portocală, grepfruit.
  6. Frute proaspete de pădure – coacăze, mure, afine, zmeură.
  7. Fructe uscate – merișoare (atenție, să nu fie conservate în sirop de zahăr), coacăze, stafide.
  8. Legume coapte de tot felul – cartof dulce, dovleac, ardei gras.
  9. Muguri de fasole de orice fel.
  10. Tofu ușor prăjit în tigaie cu ulei de cocos sau măsline.
  11. Apropo – măslinele merg de minune în salate și sunt foarte sănătoase (alege să fie naturale, nu din cele opărite).
  12. Boabe de struguri, de rodie.
  13. Nuci de orice fel – românești, macadamia, caju, migdale, fistic, muguri de pin.
  14. Capere (ai grijă apoi la cantitatea de sare).
  15. Ouă fierte sau gătite omletă și tăiate fîșii.
  16. Bucăți de friptură rece, în caz că nu ești vegetarian/vegan. Combinația mea preferată pe vremuri era vită cu rucola.
  17. Bucăți de pește – somon, ton.
  18. Prosciutto, dacă nu ești vegetarian/vegan.
  19. Creveți și rondele de calamari pregătiți înainte la grătar.
  20. Quinoa sau mei, fierte în prealabil.
  21. Paste integrale.
  22. Orez integral/negru/roșu.
  23. Boabe de fasole roșie sau albă, boabe de porumb fiert.
  24. Rădăcinoase fierte – sfeclă roșie, sfeclă albă.
  25. Ierburi aromatice – mentă, busuioc, cimbru, cilantro, pătrunjel, mărar.