Nu am să încep acest articol cu povești despre cît de răspîndită este obezitatea în zilele noastre sau cît de greu găsesc oamenii că este procesul pierderii în greutate. Există surse-uri autorizate cu date statistice de verificat pentru prima și we’ve all been there ca să o explicăm pe a doua. Ce vreau eu este să-ți dau niște subiecte la care să te gîndești un pic atunci cînd îți mai trece prin cap gîndul cel de speriat trebuie să scap de cele 5 kilograme! Sunt greșelile cele mai frecvente pe care le fac oamenii atunci cînd decid să slăbească.

Diete versus schimbarea stilului de viață

Dieta este un program limitat și limitativ. Să explic. Limitat se referă la timp – intri la dietă și pe lîngă speranța fără moarte că vei scăpa de kilogramele în plus, mai ai un gînd foarte puternic, chiar dacă nu conștientizat mereu: vei ieși de la dietă la un moment dat. Practic dieta are un început și un final clar și așteptarea este întotdeauna aceeași – intri cu mult, ieși cu puțin și odată ce ieși te poți întoarce la treaba ta (sarmale, torturi, paranghelii). Pui presiune pe tine, pe corp, pe dieta în cauză pentru o perioadă foarte scurtă de timp cu speranța că asta te va rezolva și îți va reda libertatea de a nu mai avea grija niciunei bucături de pîine.

Prin limitativ fac referire la faptul că dieta te privează de anumite mîncăruri, alimente, ingrediente. Nu ai voie aia și aia și aia. Trebuie să ai grijă, să numeri, să controlezi, să cîntărești. Dieta îți limitează opțiunile, te îngrădește și asta nu are cum să fie sustenabil pe termen lung – ceea ce ne întoarce la nevoia de mai sus ca dietele să fie limitate în timp.

Practic oamenii apelează la diete ca la niște tratamente, ori toți acești oameni au o viață înainte de trăit și limitările dietei a la long le-ar răpi mare parte din plăcerile vieții. De aceea, varianta sustenabilă pe termen lung este schimbarea stilului de viață – mai mult gătit, mai multe alimente integrale și mai puține pachete cu obiecte de tip mîncare, mai multe mese împărtășite cu familia și prietenii și mai puține mese servite la volan sau pe tastatura biroului.

Voință versus acțiune

Cred că este lucrul pe care îl aud cel mai des: nu am suficientă voință să … țin regim, abțin de la anumite mîncăruri, fac mai multă mișcare. Vrei să slăbești? DA. Atunci ai voință! Să încheiem discuția, nu este vorba despre voință (= a vrea ceva) ci despre acțiune. Mai exact despre reguli și despre acțiune. Am spus-o de atîtea ori ca exemplu: nu cumpăr junk food, deci nu am în casă; nu am în casă, nu mănînc; nu mănînc junk food, automat dieta mea se îmbunătățește și pierd și kilogramele în plus. Și pe lîngă această regulă atît de simplă mai sunt zeci la care te poți gîndi și pe care le poți pune în aplicare. Poate nu zilnic la început pentru că este greu să ieși din zona obișnuinței formate în ani de zile, dar poate reușești pe unele să le aplici la două zile, odată pe săptămînă. Aici am scris despre cartea lui Michael Pollan, Food Rules: An Eater’s Manual și regulile mele preferate din ea, poate te inspiră cînd îți faci propria listă.

Calorii versus hormoni

Nu toate caloriile sunt la fel, în sensul în care ele nu sunt toate procesate identic odată ce ajung în organism, deci este extrem de simplist să luăm în considerare numai reducerea caloriilor atunci cînd vrem să pierdem în greutate. Corpul nostru este un mecanism extraordinar de complex și de bine pus la punct, știe ce are de făcut, reușește să se auto-regleze pe perioade lungi de timp chiar dacă este hrănit cu mizerii (am zis perioade lungi, nu la infinit!). Unul dintre mecanismele cele mai importante este sistemul hormonal care are o imensă legătură cu hrana pe care o mîncăm. Nu intru în subiect foarte mult, vreau doar să înțelegi că o ciocolată Milka și o ciorbă nu au același efect în corpul tău din punct de vedere hormonal, chiar dacă ele poate au același număr de calorii și asta contează foarte mult pentru procesul de îngrășare sau slăbire. Dacă vrei să înțelegi mai multe, fă un research despre leptină, grelină, peptină YY.

Short-term solution for long-term problem

Cele zece kilograme pe care le ai în plus sunt acumulate pe o perioadă lungă de timp, dar tu vrei să scapi de ele în două luni și nici să nu se mai întoarcă vreodată. Sad news: nu se poate. Ia în considerare timp pentru a slăbi, cel puțin la fel de mult cît ți-a trebuit ca să te îngrași. Pentru că la mijloc sunt tot felul de procese metabolice și hormonale care trebuie schimbate și asta nu se întîmplă peste noapte. Nu uita că organismului nostru nu îi place schimbarea, în orice situație va face tot ce îi stă în putere (și îi stau multe, indiferent de voința și speranța ta) pentru a menține starea cu care s-a învățat, pe care o consideră el normală. Dacă s-a învățat să fie supraponderal, va face eforturi să rămînă așa în ciuda faptului că tu-l hrănești cu mai puține calorii sau faci mai multă mișcare.

Mai mult sport, mai multă mîncare

Am cunoscut mulți oameni care gîndesc așa: fac sport pentru a putea mînca orice și oricît. Este un paradox pentru mine dat fiind că oricine a alergat, de exemplu, de cîteva ori în viață și a folosit o aplicație pentru a măsura efectele alergării respective, trebuie să știe cît de mult efort este necesar pentru a scăpa de caloriile pe care le înghiți instantaneu cu o bomboană de ciocolată. Sportul ajută în procesul de slăbire dar nu așa cum își închipuie oamenii – alerg mai mult, ard mai multe calorii decît mănînc și astfel slăbesc. Revenim la ce spuneam mai sus, caloriile nu sunt toate egale. În plus de asta, sunt hormonii la mijloc, care funcționează diferit într-un corp activ versus unul care preferă să stea. Și mai mult, organismul luptă să rămînă așa cum este, deci dacă îl faci să consume mai multă energie, va cere să-i dai mai multă energie, iar dacă nu îi dai mai multă energie, va schimba mecanismele interne și va consuma mai puțin.

Dacă ai o problemă cu greutatea și vrei să lucrăm împreună pentru rezolvarea ei, îmi poți scrie un email la elena[@]sufletpentruhrana.ro.

Cu drag de hrană și de viață,