Eram pregătită să explic exact pe dos de ceea ce susține titlul articolului – anume că mie nu îmi place ceaiul. Aveam pusă deoparte explicația (deloc inedită) conform căreia toată viața am asociat ceaiul cu boala și nu am reușit să-i văd alt rost. Sigur, cred în puterea plantelor medicinale și le folosesc ori de cîte ori e nevoie, dincolo de asta însă, ceaiul nu mi-a fost prieten bun pînă de curînd.

Mi-am dat seama că ar fi o minciună, totuși, pentru că mie îmi place ceaiul. Nu sunt deloc expertă în ceai, dar îmi place. Și asta pentru că doi oameni minunați pe care am fost norocoasă să-i cunosc mi l-au strecurat tiptil tiptil în viață și eu am ales să îi fac loc și să mă bucur de el.

Pentru mine ceaiul este invariabil legat de Alina, prietena mea care are o ceainărie în București. Unul dintre cei mai de bun simț și empatici oameni pe care i-am cunoscut vreodată. Știam de ceva ani una de alta, iar în momentul în care am stat față în față ceva a făcut click și ne-am unit. Ceainăria o frecventam de multă vreme, probabil am fost printre primii clienți – pe veci îndrăgostită fiind de grădina plină de trandafiri – dar ceaiul îl beam mai mult de nevoie. După ce am aflat cît suflet au pus ea și soțul în ceainăria asta, după ce am petrecut cîteva ore cu ea bînd ceai după ceai și povestind vrute și nevrute am început să prind drag.

Ori de cîte ori îmi răsună în minte cuvîntul ceai, mi-e oferit unul sau doar simt aromă pe lîngă mine zîmbesc cu drag pentru că are efect de madlenă și gîndul îmi zboară la un om care mi-e drag, care mi-e alături deși e departe, căruia îi pot spune totul fără să fiu judecată. Nici vorbă, de cînd e Alina în viața mea, să mai leg ceaiul exclusiv de boală.

Processed with VSCO with 5 preset

Istoria foarte recentă mi-a scos în cale un alt om, Matthew, legat pe viață de ceai. Chiar acum scriu de la o masă din ceainăria lui – Monsoon Tea (dacă ai drum vreodată prin Chiang Mai te rog nu rata acest loc și încearcă neapărat ceaiul verde aromat, salata din frunze proaspete de ceai și orezul prăjit cu pastă de frunze de ceai fermentate). Dar să nu divagăm – Matthew lucrează de peste 30 de ani în domeniul ceaiului și de fiecare dată cînd îi pică un mușteriu în bătătură îi lucesc ochii și zîmbește jucăuș. Nu pentru că o să încaseze bani, ci pentru că are ocazia să spună povești despre ceaiul pe care îl vinde, cum îl crește, cum îl infuzează cu arome exotice.

Rar mi-a fost dat să întîlnesc un om atît de entuziasmat de obiectul muncii, cu atît mai mult cu cît sunt într-o relație de așa lungă durată. După această întîlnire îmi va fi greu să mai beau ceaiul rece din altceva decît din pahar de vin alb :). Îmi voi aminti, de asemenea, că piticii de arbori de ceai pe care i-am văzut pe dealurile din nordul Thailandei au deja zeci de ani, că cel mai bun ceai e cel sălbatic (care crește în pădure, de capul lui, fără intervenția omului) și că înainte de a fi băut, ceaiul a fost mîncat de oamenii care-l aveau prin preajmă – proaspăt sau fermentat.

Processed with VSCO with c2 preset

Processed with VSCO with c2 preset

Gîndindu-mă la cele de mai sus îmi dau seama că se poate extrapola cu ușurință și trage concluzia că așa este cu toate mâncărurile, ingredientele, băuturile de care suntem pe veci atașați – sunt doar simboluri pentru anumiți oameni speciali cu care ni s-au intersectat drumurile sau pentru povești frumoase care ne-au mîngîiat sufletul de-a lungul vieții.

N-o mai lungesc că mi-e că sfârșim într-un pahar plin cu melancolie și lacrimi. Dovada că chiar îmi place ceaiul este această colaborare recentă cu Lipton România, la inițiativa cărora am dezvoltat trei rețete de mocktails pe bază de ice tea. Mai jos a treia și ultima combinație așa cum am pregătit-o și servit-o la Jambay, barul nostru preferat de pe plaja din Khanom.

Lipton Sailor’s Delight este inspirat (și fuse și preparat într-o după-amiază călduroasă de vară thailandeză) de nimeni altul decât Brăduț și dragostea lui de libertate deseori tradusă printr-o tură fără țintă la bordul unei bărci cu vele. E de la sine înțeles că de acum încolo ori de cîte ori urc pe o barcă voi vrea să beau această combinație. Dacă ți-e poftă de ceva rece, răcoritor și stingător de dor de ducă, trebuie să procedezi așa:

  • într-un pahar adînc zdrobește jumătate de lime (sau unul întreg dacă este mic) împreună cu cîteva frunze de mentă
  • pune gheață din belșug
  • umple două treimi din pahar cu Lipton Ice Tea Green Mint Lime și completează cu sifon sau apă minerală.
  • ornează paharul cu felii de lime și cu un pai fancy și gata, ai #verdelaceai

lipton-mocktail-1200(1)