Elena Stanciu, Nutrition & Wellness Coach

Sunt absolventă de Științele Comunicării. Am lucrat în advertising timp de zece ani. Am renunțat la cariera în publicitate și la România și m-am mutat împreună cu partenerul meu în Thailanda, unde trăim de alți zece ani.

Blogul Suflet pentru Hrană a apărut în 2009, cu puțin timp înainte să spun adio publicității. Simțeam o nevoie acută de a face ceva concret pentru a contrabalansa efortul intelectual uriaș pe care la vremea restectivă (și presupun că și acum) îl cerea munca în domeniul publicității. Am început să gătesc și să scriu despre asta. Mai important de atît, am început să mă împrietenesc cu mîncarea, care nu fusese niciodată pînă atunci aliata mea.

Distracția din bucătărie s-a transformat în timp în pasiune pentru nutriție și am început să studiez tot mai mult efectele pe care hrana le are asupra stării de sănătate. S-au înmulțit cărțile citite și articolele pe aceste teme, am observat că există un real interes în comunitatea mea și am decis că este nevoie să merg și mai în profunzime cu acest subiect.

În 2018 am obținut certificarea de Health Coach de la Dr. Sears Wellness Institute (SUA) și am început să ofer servicii de coaching privat și să organizez programe de grup pentru toți cei interesați să se simtă mai bine, să corecteze obiceiuri alimentare defectuoase.

Anul trecut, în 2019, am făcut un pas mai departe și am început să studiez medicină funcțională la The School of Applied Functional Medicine (SUA). Sunt încă studentă aici, dar metodologia pe care această instituție o folosește îmi permite să aplic deja cunoștințele acumulate în primele luni de studiu.

În acest moment programele de coaching, private sau de grup, sunt bazate pe principiile medicinei funcționale. Mă concentrez pe sănătatea aparatului digestiv, pierderea în greutate. Continui, de asemenea, să ofer educație în domeniul hranei și wellness-ului, atît sub formă de program educativ privat cît și toate programele de grup pe care le organizez.

Principiile de medicină funcțională pe care îmi bazez practica de coaching:

  1. Moștenirea genetică, nevoile particulare ale corpului și mediul de viață – aer, apă, hrană, emoții, credințe – fac ca fiecare persoană să fie unică. Doi pacienți cu același diagnostic au aproape de fiecare dată cauze diferite pentru apariția afecțiunii respective. În consecință, cu fiecare persoană trebuie lucrat personalizat pentru identificarea cauzelor și rezolvarea problemei.
  2. Medicina funcțională tratează întotdeauna oameni, nu boli, avînd o abordare integrativă și apelînd la tehnici non-ivazive care să susțină individul pentru redobîndirea și menținerea sănătății.
  3. Toate sistemele și componentele organismului lucrează interconectat. Activitatea unuia are întotdeauna înrâuriri asupra celorlalte, indiferent că suntem conștienți de acest lucru sau nu.
  4. Indiferent de resursele pe care i le punem (sau nu) la dispoziție, corpul uman va căuta permanent echilibrul, care este starea sa naturală de funcționare.
  5. Există peste 14.000 55.000 de boli, sindromuri și afecțiuni recunoscute oficial (ghidul de diagnostic și clasificare ICD-11 al OMS), iar simpla lor diagnosticare nu echivalează cu vindecarea. Este nevoie de o evaluare integrativă cu ajutorul căreia să se identifice cauzele reale ale problemei pentru a se ajunge treptat la restabilirea echilibrului și vindecare.
  6. Neplăcerile apar cel mai des pe fondul unei disonanțe între așteptări și alegeri. Cercetătorii numesc acest fenomen evolutionary missmatch. Așteptările oricărei persoane sunt legate de vitalitate, energie, digestie bună, echilibru hormonal, lipsa oricăror simptome neplăcute. Pe de altă parte, însă, alegerile de zi cu zi se fac în prea multe cazuri împotriva acestor așteptări – mîncare de o calitate îndoielnică, stres cronic, expunerea continuă la toxine, lipsa somnului, intoxicarea voită cu droguri legale sau mai puțin legale. Pentru redobîndirea și menținerea sănătății este nevoie doar de armonizarea celor două. Practic trebuie să oferi corpului tău condițiile favorabile pentru ca el să se odihnească și să se repare.

Deși vorbesc mult despre afecțiuni și boli, nu am pretenții de medic. Nu pun diagnostice. Mă folosesc de cunoștințele de medicină funcțională aplicată pentru a ajuta clienții să își regăsească și să mențină pe termen lung echilibrul fizic și emoțional. Investesc mult timp în investigarea și evaluarea istoricul personal, simptomatologiei, stilului de viață, dietei, încercînd să fac conexiunile corecte între manifestările pe care o persoană le acuză cînd ajunge la mine și cauzele acestora.

Pentru moment ofer servicii de coaching specializat în sănătate digestivă și slăbit. De asemenea, ofer programe educative individuale și de grup. Din 2020 lista de servicii va fi completată cu programe pentru echlibrul hormonal (tiroidă, suprarenale, hormoni sexuali).