Profită de vară, cît mai sunt fructe de pădure proaspete la piață și încearcă rețeta aceasta fără gluten. Dacă dai peste rețetă în sezonul rece, pe de altă parte, folosește fructe congelate, merg la fel de bine, eu din acestea am folosit. Nu îți fie teamă de opțiunea congelată, deseori fructele sunt mai bune așa decît proaspete, motivul fiind că cine crește pentru congelare, știe că poate lăsa fructele să se coacă bine de tot și deci să ajungă la maturitate din punct de vedere micronutrienți și antioxidanți.
Nu mai intru în detalii de ce fără gluten, am povestit aici și aici. La prăjitură de față nu am simțit deloc că ar fi vreo făină specială fără gluten. Poți folosi din magazine făină fără gluten, ai grijă să nu aibă zahăr adăugat (aici ai o mulțime de opțiuni). Amestectul meu este o combinație de diverse făinuri de orez, chia, ovăz, guma de xanthan, nu-i știu proporțiile exacte pentru că este făcută artizanal de o doamnă expată care locuiește aici la mine în oraș, deci nu are etichetă ca la magazin. Nu pot decît să presupun că făina din comerț pe care ai găsi-o tu este gîndită la fel – amestec care să imite cît mai bine făina clasică de grîu.
Pentru prăjitura de vară cu fructe de pădure ai nevoie de:
- 2 cups făină fără gluten
- 1 cup fructe de pădure la alegere, eu am folosit mix
- 1/2 pachet de unt moale
- 1/4 cup zahăr brun/de cocos
- 1/2 cup lapte normal sau vegetal
- 2 ouă bătute un pic
- 2 lingurițe rase de praf de copt
- 1 linguriță extract de vanilie
- o formă de copt prăjiturile din acelea cu fund detașabil, a mea are 18cm diametru
- hîrtie de copt cu care să tapetezi tava de copt
Cum procedezi:
- Încălzești cuptorul la 170 grade Celsius, pregătești tava cu hîrtie de copt.
- Bați untul împreună cu zahărul, folosești mixerul.
- Odată ce s-a topit bine zahărul, adaugi treptat ouăle bătute înainte puțin cu o furculiță și continui să amesteci pînă se omogenizează totul.
- lași mixerul deoparte și continui cu o spatulă de silicon pentru a incorpora și amesteca bine laptele, făina, vanilia și praful de copt.
- la final adaugi fructele de pădure în amestec și muți în tava de copt. Dai la cuptor aprox. 45m. sau pînă iese victorioasă la testul cu scobitoarea.
- Odată scoasă prăjitura din cuptor, las-o măcar 5m. să se răcească în tavă, apoi transfer-o pe un grătar de bucătărie pentru a se răci complet.
Sper să îți placă și să îți fie de bine!
Comentează