Am o pescărie aici în piață la Titan de la care am tot luat în ultima lună păstrăv afumat. O minune grasă și delicioasă, i-am dat și cățelușei mele, Sophie, și a fost de acord cu mine că e cel mai bun lucru existent. Mult mai bun decît somonul pe care-l recomandă „specialiștii” ca fiind cea mai bună sursă de omega-3. Ceea ce nici nu este – într-un top al peștilor bogați în omega-3, păstrăvul este pe locul 2, iar somonul pe locul 6 (vorbim despre cantitate de omega-3 asimilabilă din carnea respectivilor pești).

Revenind la piață – m-am tot ferit să mă uit la prospăturile din galantar pentru că nu știam cum funcționează sistemul apropo de curățat peștele – o fac ei sau trebuie să umplu cada de sînge? Pînă cînd m-a lămurit o prietenă care stă în blocul din spate și se aprovizionează de la aceeași piață – ți-l curăță oamenii și ți-l dau numa’ bun de pus în coptor sau pe grătar. M-am repezit ca vîntul a doua zi după ce am avut această conversație și ce a urmat vedeți mai jos.

LRM_EXPORT_20180801_144425     LRM_EXPORT_20180801_144313

Nu mă pot lăuda că peștele e specialitatea mea dar nici rău nu a ieșit. L-am mînjit bine cu unt pentru că nu aveam în casă hîrtie de copt și mi-era teamă să nu se lipească de tavă. I-am umplut domnului păstrăv burta cu rozmarin, cimbru, felii de lămîie. Pe lîngă el am pus roșii de la ai mei din curte tăiate felii, doi ardei tăiați rondele și cîteva căpățîni de usturoi, să fie. Am mai aruncat în combinație alte cîteva felii de lămîie,  rozmarin, cimbru, sare de mare și am stropit generos cu ulei de măsline extra-virgin. Am dat totul la cuptor 30 de minute – semnul că e peștele făcut e cînd i se albesc ochii și-i ies din cap (săracul!).

LRM_EXPORT_20180801_144547

Separat am spălat bine cu o perie cîțiva cartofi, i-am pus la fiert pînă s-au înmuiat cît de cît. I-am scos din apă, i-am tăiat cuburi și i-am stropit cu sare și ulei de măsline pentru a-i băga și pe ei la cuptor. Au stat cam 20 de minute pînă au devenit foarte aurii pe margini și au făcut o crustă crocantă delicioasă.

Ce vreau să spun cu toată povestea asta este că este atît de simplu să te hrănești bine și echilibrat, folosind alimente integrale și controlînd cît mai mult din procesarea acestora. Această este cheia, de fapt, pentru o dietă care să te hrănească cu adevărat – adică să-ți ofere energie creatoare, micro-nutrienți esențiali și pe termen lung să te țină în priză, activ, echilibrat, liber de boli, spitale și pastile. Iar în România, oricît mi s-ar arunca mie în nas că nu e așa ușor, iată, se poate. Cu voință și dorință de bine vei găsi și acei țărani care nu folosesc pesticide și insecticide din cele rele și pește proaspăt și lactate de la animale crescute conștiincios conform bunelor practici învățate din străbuni.