Toată viața m-am ferit de micul dejun. Și așa de bine m-am ferit că ani de zile nu ne-am văzut ochi în ochi. Nu-mi aduc deloc aminte cum eram pe vremea copilăriei, cât se chinuia sau nu mama să mă hrănească la prima oră, înainte de școală. Dar știu sigur că din momentul în care am rămas singură acasă la vremea primei mese a zilei am uitat brusc că există. Prin clasa a doisprezecea eram suspectă de gastrită. Nu m-a speriat prea tare faptul și am continuam să sar cu grație peste micul dejun.

În timpul facultății și până acum trei ani când am renunțat să mai fumez regula era așa: trezit – toaletă – țigară – cafea – toaletă – țigară – țigară… You know the drill dacă ai fumat vreodată. Țigara înainte și după orice. Ultimul lucru înainte de culcare, primul lucru la trezire. În multe zile o țineam cu țigările și cu cafelele până spre după-amiază.

desert-fabulos-in-straturi-1200(3)

M-a ferit Dumnezeu de vreo boală gravă până acum. Înafară de ce-am căpătat la naștere nu s-a mai lipit mare lucru de mine, iar acum că pun pe hârtie aceste destăinuiri, zău că mă minunez și mă simt foarte recunoascătoare. Lăsatul de fumat nu a adus automat micul dejun înapoi în viața mea. A durat aproape trei ani, până de curând, să mă obișnuiesc să îl strecor în rutina zilnică. Am reușit în cele din urmă și sunt mândră de asta.

Cred că unul dintre motivele principale pentru care oamenii sar peste prima masă a zilei este lipsa inspirației. Micul dejun înseamnă pentru cei mai mulți ouă gătite în diverse feluri și e greu să mănânci ouă zi de zi, chiar dacă ai o mare pasiune pentru ele. Ana Naie de la easypeasy a explicat foarte clar în acest articol cât de simplă e treaba cu micul dejun și cum poți face să ai și tu unul la îndemână în fiecare dimineață cu tot cu diversitatea atât de necesară. Nu are rost să mă bag peste o treabă deja făcută bine.

Ce pot să-ți spun este ce anume mi s-a întâmplat de când mănânc imediat ce m-am trezit (evit să zic dimineața pentru că uneori  deseori nu e așa de dimineață).

  • am reușit să îmi fac un program regulat de mese și să mă țin de el
  • ceea ce a dus la pierdere în greutate
  • pentru că senzația de foame a întârziat să apară
  • am un cu totul alt nivel de energie pe parcursul zilei atunci când mănânc o primă masă copioasă

desert-fabulos-in-straturi-1200(1)

Dat fiind că eu nu am parte de bunătăți care ție în România îți sunt la îndemână, gen cașcaval, avocado, brânză cu smântână, măsline etc., trebuie să inventez mereu alte și alte chestii hrănitoare pentru a mă ține de regimul ăsta atât de benefic. În ultima vreme m-am jucat cu nite ingrediente la îndemâna oricui și am descoperit niște combinații foarte simple și gustoase care pot servi drep mic dejun sau desert sănătos.

Propunerea aici de față se încadrează perfect. Este ușor de făcut, nu necesită gătit în sensul clasic pentru că nu folosești aragaz sau cuptor, se păstrează bine în frigider până la 3 zile deci îl poți face duminică și folosi luni și miercuri, de exemplu. Tot ce presupune este să faci rost de ingrediente și să ai nițică răbdare să le amesteci și să le așezi într-un vas (pahar, borcan, cupă de cristal) în straturi. Îți garantez că iese ceva fabulos și delicios.

Mic dejun cu granola & semințe de chia
Author: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
  • Iaurt 4 + 4 linguri generoase
  • Fulgi de secară sau orice alte cereale integrale preferi 3 linguri
  • Granola 4 + 4 linguri
  • Semințe de chia 2 linguri
  • Miere 1 lingură
  • Zeamă de limetă sau lămâie 2 linguri
  • Fructe proaspete sau congelate - zmeură, căpșuni, bluberries 3 linguri
Instructions
  1. Trebuie să amesteci într-un castron 4 linguri de iaurt cu zeama de limetă și cu cerealele. Pune-l deoparte că revenim.
  2. Amestecă cu blenderul vertical fructele, restul de iaurt, semințele de chia și mierea. Pune deoparte.
  3. Ia un borcan, vas, pahar și începe să distribui straturile - mai întâi granola, apoi amestecul cu numărul 2, încă un strat de granola, amestecul numero uno și iar amestecul doi.
  4. Ornează după cum îți dictează imaginația și gusturile - eu am folosit felii subțiri de limetă și fistic.
  5. După ce faci pozele de rigoare pentru Instagram, acoperă cu staniol și bagă la frigider.
Notes
Din cantitățile menționate mie mi-a ieșit borcănoiul din imagini și mi-a fost suficient să mănânc de trei ori din el - odată desert, de două ori mic dejun.

Sper să îți placă și să îți fie de bine!