Unul dintre lucrurile pe care le-am trecut pe listă pentru acest an a fost să fiu consistentă în comunicarea cu voi și să reiau bunele obiceiuri pierdute pe drum în anul ce a trecut. Lunar vă trimit newsletter cu informații pe care le descopăr din lumea medicinei funcționale, sugestii de cărți sau podcasturi de care am nădejde că veți profita pentru a vă completa cunoștințele din domeniul nutriției. Cine nu s-a înscris, găsește formularul aici pe site (de fapt, apare după cîteva minute petrecute citind blogul).
Tot odată pe lună vreau să filmez cîte un episod de Q&A cu răspunsuri la întrebările primite de la voi, așa cum am făcut în octombrie și noiembrie. Poți, așadar, să-mi scrii un comentariu aici, pe Facebook sau pe Instagram ori de cîte ori ai vreo nelămurire legată de mîncare, dietă, mișcare, stres, digestie etc. Din cînd în cînd îți mai aduc eu aminte pe canalele de SM, deci asigură-te că mă urmărești: @sufletpentruhrana pe Instagram și @sufletpentruhrana pe Facebook.
Rețetele simple și rapide, precum și articolele pe diverse teme legate de nutriție vor apărea frecvent pe blog. Sper. Dacă lipsesc, trage-mă de mînecă. 🙂 #VeganMonday este una dintre cele mai populare și accesate categorii de pe blog, așa că am să insist aici cît am să pot de des.
Încep astăzi cu acestă (pseudo) lasagna vegană, care are nevoie de 30 de minute pentru a fi gata și necesită numai opt ingrediente. Poate fi mîncată ca aperitiv sau gustare, este plină de vitamine și minerale, are adaos de grăsimi sănătoase de la uleiul de măsline și nu ridică niciun fel de problemă de digestie.
Insist doar cu cîteva informații de specialitate, sper să te ajute pe viitor:
- roșiile sunt bogate într-o substanță numită licopen, despre care studiile spun că protejează împotriva bolilor cardiovasculare și previn apariția și dezvoltarea celulelor canceroase. De reținut că licopenul se activează și este mai bine utilizat de organism atunci cînd gătim roșiile în ulei de măsline;
- zucchini sunt o sursă foarte bună de vitamina C, riboflavină, acid folic, viatmina B6 și potasiu
- gustarea de față nu ridică niciun fel de probleme persoanelor care vor să piardă în greutate și nici celor care suferă de diabet zaharat — nu vorbim aici despre calorii, ci despre încărcătura glicemică, adică viteza cu care alimentele sunt absorbite ca glucoză în sînge; cu cît mai mare încărcătura glicemică, cu atît mai mare riscul de fluctuații de glicemie și în timp de rezistență la insulină, cauza majoră în obezitate și diabet de tip II.
Așadar, opt ingrediente și 30 de minute – poți folosi rețeta pentru brunch în weekend, pentru o cină ușoară după serviciu sau chiar pentru micul dejun, mai ales că 20 din cele 30 de minute este timp inactiv, cît lasagna se coace la cuptor. Sper să îți placă și să îți fie de bine!
- 1 zucchini de mărime medie
- 1 sau 2 roșii mari
- 1 ceapă albă
- 2-3 linguri de ulei de măsline extra-virgin
- pesto
- sare și piper proaspăt măcinat - după gust
- frunze de busuioc sau cimbru
- Pornește cuptorul la 180 grade Celsius. Întinde o foaie de copt pe tava de cuptor.
- Spală bine roșiile și zucchini. Taie-le în felii de aprox. jumătate de centimetru. Zucchini, ca să iasă feliile mai mari, taie-i pe diagonală.
- Curăță ceapa și taie-o rondele subțirele.
- Pune uleiul de măsline într-un castron și adaugă feliile de legume. Mînjește-le bine pe ambele părți.
- Compune lasanga pe tavă: un strat de zucchini, unul de roșii, unul de ceapă, iar zucchini, iar roșie.
- Sărează, stropește cu încă puțin ulei de măsline și bagă la cuptor pentru 20 de minute.
- Pune o linguriță-două d epesto pe farfurie și întinde-l ca să poți așeza lasagna peste el.
- Înainte de a mînca, piperează după gust și ornează cu frunze proaspete de busuioc sau cimbru (eu am folosit cimbru pentru că nu aveam busuioc proaspăt și pentru că am o nouă obsesie). C
Să îți fie de bine!
Comentează