Sună urît resturi dar exact asta am folosit. Am oroare să arunc mîncare, mă gîndesc mereu cîtă muncă presupune creșterea oricărei legume, frunze și cu atît mai mult a unui animal. De fiecare dacă cînd ajunge ceva la coș, mă gîndesc la mama și la tata, cum trudesc luni de zile la solar și la pomii fructiferi. Nu mai zic de oamenii care încearcă din răsputeri să-și facă un trai în ziua de astăzi din agricultură, pfff…

Încerc să minimizez risipa de alimente. Nu îmi iese mereu – sunt nevoită uneori să renunț la cereale, făină și tot felul de boabe pentru că nu apuc să le folosesc și umezeala de aici le dăunează grav. Weekendul care tocmai a trecut a fost despre curățenie și rearanjare prin casă, așa că am ajuns și la frigider și am folosit tot ce stătea acolo de aproape o săptămînă și nu își găsise un rost. În cutia în care țin legume mai aveam cîteva bețe de morcov, niște florete de conopidă și două ridichi. Pe acestea din urmă chiar le-am aruncat pentru că erau seci și nu mai aveam ce să fac cu ele. Morcovul și conopida, însă, au fost numai bune pentru această supă cremă despre care îți povestesc astăzi la #VeganMonday.

Fac un scurt update pentru cine nu este familiarizat pînă acum cu #VeganMonday – încerc să postez în fiecare zi de luni cîte o rețetă vegană, cu maxim zece ingrediente și care nu cere mai mult de jumătate de oră pentru a fi gata. Nu-mi iese mereu – uneori nu apuc să gătesc sau să fotografiez pentru rubrică, alteori dau pe lîngă și sunt 11 ingrediente și 40 de minute. Ideea de bază, însă, este că vreau să încurajez pe cît mai mulți dintre voi să încerce să mănînce mai multe legume (și fructe) pentru a vă obișnui cu ideea că brînzeturile și carnea trebuie tratate asemenea condimentelor mai degrabă decît să fie zilnic ingredientul de bază din farfurie.

 

Practic ce am făcut eu cu greu poate fi numit gătit, chiar e la minte copiilor. Copiilor suficient de mari cît să folosească un blender fără să își pună degetele în pericol. Am început prin a găti la abur cele două legume. Nici măcar nu am steamer, folosesc bine mersi o oală normală, în care pun apă la fiert (cam 1/5 din capacitatea vasului), pun legumele într-o strecurătoare de inox și apoi capacul. Funcționează foarte bine. Din momentul în care a început apa să clocotească, am lăsat legumele aproximativ 15 minute.

Pasul următor a fost să le mut în blender, să adaug apă călduță și semințe decorticate de cînepă și să amestec totul pînă am obținut o supă cremoasă. Am mutat-o într-un bol și am adăugat sare și cîțiva stropi de zeamă de limetă. Cînd am mîncat supa, am pus în bol o lingură de ulei de măsline extra-virgin și muguri de semințe de floarea-soarelui. Și gata. A fost delicioasă și hrănitoare, foarte bună pentru cină cînd e mai răcoare chiar și aici la mine la tropice.

Așadar, simplu și rapid: 7 ingrediente, nicio ustensilă sofisticată, nivel de îndemînare minim, 30 de minute. Sper să îți placă și să îți fie de bine!

Supă cremă de morcovi și conopidă
Author: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 2
 
Ingredients
  • 2 morcovi
  • ⅓ căpățînă de conopidă tăiată florete
  • 2-3 linguri semințe de cînepă decorticate
  • 2 linguri ulei de măsline extra-virgin
  • sare după gust
  • zeamă de limetă/lămîie după gust
  • apă după cum preferi supa, mai cremoasă sau mai lichidă
  • muguri din semințe de floarea-soarelui (opțional; pot fi înlocuiți cu orice fel de muguri sau cu flori comestibile)
Instructions
  1. Pune apă la fiert într-o oală la care ai și capac. Ai grijă să nu fie prea multă, chiar și cînd clocotește nu ar trebui să atingă legumele.
  2. Curăță și spală bine legumele. taie morcovii bețe și conopida florete.
  3. Imediat ce dă apa în clocot, pune deasupra legumele în sită/strecurătoare și capacul steamerului/oalei. Lasă focul mic și gătește legumele 15 minute.
  4. Scoate legumele și lasă-le să se răcorească. Mută în blender și adaugă 2-3 linguri de semințe de cînepă.
  5. Pune apă după preferință și amestecă totul bine pînă se formează o supă cremă.
  6. Scoate supa din blender, adaugă sare și cîțiva stropi de zeamă de lămîie/limetă.
  7. Servește cu o lingură de ulei de măsline extra-virgin, alte semințe de cînepă presărate pe deasupra și flori comestibile sau muguri din semințe/fasole.

Să îți fie de bine!