Bună dimineața și bine te-am regăsit în 2018! Îți doresc să ai parte de zile senine, să rîzi mult, să plîngi dacă e cazul și să iubești mai mult ca oricînd pînă acum. Și să mănînci mai sănătos că nu are ce rău să-ți facă :-). Este abia 2 ianuarie, dar eu sunt deja plictisită să citesc pe toate canalele de social media cît de bun a fost 2017 cu unul și cu altul și cîte se așteaptă de la 2018. Hai să o luăm pas cu pas și să mai uităm un pic de așteptări, să ne punem niște dorințe și să lucrăm la ele ca să le transformăm în realitate.

Presupun că ai mîncat destul de mult în ultimele două săptămîni. Nu te judec, nu te condamn. Și eu am gustat cu zece guri din cozonacul pe care l-am făcut pentru Crăciun după rețeta mamei. Am făcut cozonaci rotunzi de data asta pentru că m-am trezit în ultimul moment că eu nu mai am forme dretunghiulare. Pe unul l-am făcut cadou (ce bine că altfel eram nevoită să tot gust și din el), pe celălalt l-am împărțit frățește cu Brăduț. Adevărul este că mi-a ieșit pentru prima oară exact, dar exact, ca al mamei – adică cel mai bun cozonac din lume!

cozonac-2017-1000(1) cozonac-2017-1000(5)

Lăsînd cozonacii deoparte, am fost cuminte și am făcut și sport. Alergat, tenis, strenght training acasă după programele FitnessBlender. Mi-e tare dor să mă bălăcesc în piscină dar vremea nu a fost prea prietenoasă pentru acestă intenție a mea – am avut zile în care temperatura maximă nu a depășit 18 grede, iar dimineața și seara era 13-14. Brrrr. Cam ca la București după cîte am auzit de la prieteni.

Știu că mai toată lumea își propune la început de an să facă detox, să alerge mai mult, să renunțe la fumat și tot așa. Mulți guru în nutriție și sport propun programe de 21/28 de zile de transformare și detoxifiere. Nu ai să vezi așa ceva de la mine! Eu îți propun două modeste alternative la garniturile nu foarte sănătoase cu care ne-am învățat din copilărie (aka piure sau cartofi prăjiți). Ambele sunt extrem de ușor de făcut și trebuie să recunoaștem, foarte arătoase, astfel încît le poți afișa oricînd pe masă cînd ai invitați la masa de dumincă.

piure-de-mazare-1000

Prima garnitură este un piure de mazăre foarte verde, foarte cremos și absolut fenomenal. De cînd l-am gustat prima oară mă tot întreb cum am putut trăi fără el în viața mea. Ah, să nu uit că este și 100% vegan! Tot ce trebuie să faci pentru sus numitul este să fierbi 500g mazăre (folosește din aceea congelată care este pre-fiartă și astfel e gata în 15 minute). Cînd e gata, o scurgi bine, o transferi într-un bol, arunci peste ea o mînă de frunze de mentă și o pasezi cu un blender vertical. Păstrează cîteva boabe deoparte ca să ornezi piureul la final. Cînd e totul cît se poate de mushy, adaugi sare după gust, puțin piper proaspăt măcinat și 2-3 linguri de ulei de măsline extra-virgin. Și gata.

conopida-coapta-1000(1)

A doua garnitură este o conopida coaptă. Aici lucrurile sunt și mai simple. Cumperi o conopidă de la Bucur Obor, o speli și o lași să se zvînte bine. O pui pe tava de la cuptor (pe o hîrtie de copt) și o ungi bine cu ulei de măsline extra-virgin (dacă vrei să fie vegană rețeta) sau cu unt topit. Coci 20-30 de minute la 190 grade Celsius sau pînă prinde a se colora pe deasupra. Merge de minune cu un sos de iaurt cu usturoi sau, iarăși, dacă vrei opțiune vegană – sos de avocado cu usturoi.

Sper să te inspire cele două rețete și să îți fie de bine!