Povesteam acum cîteva luni despre efectele consumului de gluten și despre sensibilitatea non-celiacă la acestă proteină. Între timp, tot adevărul dureros explicat în acel articol mi-a fost confirmat nu doar prin cercetări suplimentare, ci prin lucrul direct cu clientele mele. Indiferent de motivul pentru care îmi cer ajutorul inițial, 90% dintre ele descoperă că au această sensibilitate non-celiacă la gluten. Este o mică magie, știi de ce? Pentru că foarte multe dintre ele au un istoric bogat și traumatizant de investigații fără alt rezultat decît un pumn de pastile care nu le ajută cu nimic. Elimină glutenul o perioadă și cel puțin jumătate din simptome dispar în cîteva săptămîni.

Acum doi ani eu am tăiat drastic porțiile de pîine și dulciuri pe bază de făinoase. Am slăbit și am scăpat de burtică dar nu de tot. Am învățat să fiu atentă și să văd cînd anume mă balonez, să corelez cu jurnalul alimentar și mi-am dat seama că dușmanul meu cel mai mare este glutenul. Ori de cîte ori mîncam pîine, pizza, paste, arătam seara ca și cum aș fi fost însărcinată în trei luni. După cîteva zile în care evitam astfel de bunătăți, abdomenul meu era plat. Coincidență? I don’t think so.

Pe 1 iunie anul acesta am zis gata, glutenul trebuie să dispară. Balonare sau nu, știu sigur că în timp ne va afecta permeabilitatea intestinului și asta e chiar treabă serioasă, cu repercursiuni asupra sistemului imunitar. Mi-am întrebat soțul dacă este de acord să facem acest experiment și să renunțăm de tot la gluten. A zis da fără ezitare și a pus o singură condiție: să găsesc o soluție de înlocuire a pîinii pentru că el nu e ca mine, are nevoie de ceva-de-genul pentru anumite mîncăruri. M-am pus pe treabă, am cercetat un pic pe internet să văd cam cît ar fi de greu, apoi am verificat ce făinuri fără gluten se găsesc cu ușurință la mine în oraș. Într-un final, mi-am luat inima în dinți și am inventat o rețetă de crackers, care a devenit între timp staple în bucătăria noastră. De mai bine de o lună nu am mai cumpărat sau copt nicio pîine. Am primit cadou o pîinică de la un amic italian care are restaurant aproape de casa noastră, am mîncat fiecare dintre noi două felii și ce ne-a rămas am dat mai departe unor prieteni. Brăduț a mîncat paste între timp, cred că de patru ori. Eu nu am căzut în păcat decît cu o felie de tort (a fost ziua unei colege al școală și am făcut eu un tort cu făină de grîu amestecată cu făină de cocos, după rețeta lui Mazi) și cu un waffle. Ambele accidente s-au soldat, ca pe vremuri, cu balonare și constipație ușoară. Coincidență? Again, I don’t think so.

Pînă să intru în detaliile de pregătire a biscuiților fără gluten, îți las o listă de posibile simptome ale sensibilității non-celiace la gluten. Menționez, însă, că simptomele apar și în cazul altor afecțiuni digestive și că este nevoie de un pic de context pentru a vedea unde sunt problemele și cum trebuie prioritizate schimbările de dietă și stil de viață.

  • balonare (poate apărea și în cazuri de hipoclorhidrie, SIBO)
  • flatulență (simptom frecvent în cazurile de SIBO)
  • diaree și/sau constipație (apare și la sindromul colonului iritabil, în lipsă magneziului, în cazuri de dezechilibru de serotonină sau cînd există un dezechilibru al florei intestinale)
  • greață (posibilă manifestare la hipoclorhidrie sau la insuficiență pancreatică)
  • probleme cu greutatea corporală (poate fi și rezultatul hipotiroidismului, stresului cronic, dezechilibrării hormonilor de reproducere)
  • letargie/senzație permanentă de oboseală indiferent cît de mult ai dormi
  • dereglări menstruale (studii recentă arată că există o legătură între consumul de gluten și dereglarea hormonilor de reproducere)
  • ceață mentală (apare frecvent și la dizbioză)
  • memorie slabă (apare frecvent și la dizbioză)
  • migrene (pot fi cauzate de multe lucruri dar și de această sensibilitate la gluten)
  • dureri articulare (corelat cu permeabilitatea intestinului poate fi indicator de hiperactivitate a sistemului imunitar)
  • predispoziție la răceli și gripe (corelat cu permeabilitatea intestinului poate fi un bun indicator de slăbire a sistemului imunitar)

În cazul în care vrei să încerci această viață fără gluten și ești îngrijorat că va fi dificilă excluderea pîinii din alimentație, încearcă rețeta de mai jos. Din cantitățile menționate îmi ies suficienți biscuiți pentru 5-6 zile. Practic mă ocup de pregătirea lor odată pe săptămînă. După ce îi coc și îi răcesc, îi țin la frigider în cutie închisă ermetic – nu cred că este obligatoriu în climatul din România, probabil că pot fi depozitați în dulap într-o pungă de hîrtie.

Biscuiți fără gluten
Author: 
 
Ingredients
  • 4 ouă
  • 2 cups făină de orez
  • 1 cup făină de hrișcă
  • ⅓ cup semințe susan alb
  • 2 x ¼ cup semințe floarea-soarelui măcinate
  • ¼ cup semințe de in măcinate
  • ¼ cup semințe de dovleac măcinate
  • ⅓ cup ulei de cocos/unt topit/ulei de măsline/ghee (am încercat cu oricare fără diferențe notabile)
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță sare de Himalaya
  • 100ml apă călduță (posibil în România/Europa să fie nevoie de un pic mai mult pentru că este aerul mai uscat)
Instructions
  1. Amestecă toate ingredientele pînă obții o cocă molicică, nu foarte lipicioasă. Atenție, nu va fi elastică în absența glutenului! Dar nu este motiv de îngrijorare, coca se întinde foarte bine cu sucitorul.
  2. Întinde o foaie de copt, presară puțină făină de orez peste ea. Rupe o bucată de cocă de mărimea unui pumn și întinde-o bine cu sucitorul direct pe hîrtia de copt. Mie îmi place să fac acești biscuiți foarte subțiri dar nu este obligatoroiu, îi poți lăsa chiar la grosime de jumătate de centimetru.
  3. Odată ce ai întins aluatul, taie-l în forma dorită și transferă pe tava de copt.
  4. Coace la 200 de grade Celsius timp de 15-20 de minute (depinde de cît de groși sunt biscuiții).
  5. Repetă întinsul și coptul pînă termini tot aluatul.
  6. În cazul în care nu ai chef de atîta copt, poți împături surplusul de aluat în hîrtie de copt și păstra la congelator. Este posibil cînd îl scoți din congelator să necesite un pic de hidratare suplimentară - adaugă apă călduță puțin cîte puțin pînă obții consistență bună de rulat cu sucitorul.

Să îți fie de bine!