Ieri am filmat din nou cu Marius Tudosiei pentru Sănătatea în Bucate și am ales să gătesc cel mai popular fel de mâncare thailadez alături de cel mai iubit la noi în familie. Respectiv – Phad Thai (stir-fried noodles Thai style) și Khao Soi (o supă-curry care se gătește în zona Chiang Mai, în nordul Thailandei). A fost un challenge măricel pentru că amândouă felurile de mâncare au la bază tăiței și ingrediente multe și mărunte care nu se găsesc în România chiar în forma lor originală. Ne-am descurcat onorabil, însă, ambele feluri au ieșit foarte gustoase.

Știu că sunt mulți iubitori de mâncare thailandeză care citesc blogul, așa că am zis să nu mă laud în gol și să postez rețetele până se difuzează emisiunea. Încep cu Phad Thai, mâncarea emblemă a Thailandei. Un fel de mâncare chinezesc la origine, adaptat creativ cu ingrediente specifice bucătăriei thaialndeze, precum zahărul de cocos sau sosul de tamarind.

Ingredientele se găsesc în România, chiar dacă, așa cum ziceam mai devreme, nu chiar în aceeași formă ca în Thailanda. Marius de la Sănătatea în Bucate îmi povestea că la Dragonul Roșu există două magazine care vînd produse specifice bucătăriei thailandeze, inclusiv tofu de mai multe feluri. O vizită la Mega Image Concept Store din Băneasa te poate ajuta pentru condimente, orice magazin naturist sigur vinde lapte de cocos, pe internet dacă dai o căutare găsești magazine online care comercializează și ele tot felul de noodles, sosuri, chiar și rădăcină de galangal proaspătă (nu e cazul pentru Phad Thai dar poate vrei să faci supă Tom Yum)

phad-thai-1000(5)

Despre metodă am de vorbit un pic. Este important să ai un wok dar nu obligatoriu – cred că am mai menționat asta de cîteva ori, acasă în Thailanda eu nu folosesc wok, ci o tigaie Tefal foarte largă și destul de adîncă. Wokul este greu și dificil de mînuit dacă nu ai experiență cu el și ceva forță în brațe. În plus, la Phad Thai ingredientele se gătesc pe rînd și conform metodei originale nu se scot din wok, ci se urcă pe peretele tigăii odată ce sunt gata. Nu e ușor, îți trebuie un wok cu pereți în pantă lină astfel încît oul prăjit să stea cocoțat și să nu alunece peste ceapa pe care numai ce ai pus-o la gătit în centrul vasului. Ușor cu teoria, mai greu cu practica. Eu îți zic că se poate și the good old (and safer) way să scoți ingredientele pe o farfurie pe măsură ce le gătești și la final să le readuci în wok pentru a le combina pe toate cu tăițeii de orez.

Phad Thai
Author: 
Recipe type: Main
Cuisine: Thai Food
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 1
 
Ingredients
  • 50g tăiței de orez (din aceeia mai lați, aproape ca taliagtelele)
  • 1 ou
  • Tofu tăiat bucățele, cam cît iei într-un pumn
  • 1 ceapă mică roșie (shallot) tocată mărunt
  • 1 linguriță zahăr de palmier
  • 1 lingură de sweet chilli sauce
  • 1 lingură creveți uscați
  • 1 lingură sos de tamarind
  • 1 lingură de apă
  • 1 linguriță sos de soia
  • 1 lingură sos de stridii
  • 1 lingură de alune prăjite și tocate grosier
  • 2 linguri de ulei floarea-soarelui
  • 4-5 creveți decorticați și spălați bine
  • Muguri de fasole - o mînă
  • 5 frunze de chives tocate
  • 1 lime tăiat în 4 pentru a fi sors la final
  • fulgi de chilli - după gust
Instructions
  1. Primul pas este să pui tăițeii la înmuiat în apă la temperatura camerei. Îi lași 10-15 minute pînă simți că au trecut deja de punctul al dente și apoi în pui la scurs într-o sită.
  2. Aprinde aragazul la foc mic și pune uleiul la încins în wok. Primul care merge la gătit este oul - îl arunci direct în ulei cînd acesta s-a încins și îl prăjești stil scramble. Odată ce este gata fie îl dai deoparte pe o farfurie, fie, dacă te simți viteaz, îl urci pe peretele wok-ului și îl ții acolo pînă îi vine rîndul din nou.
  3. Urmează ceapa la călit cîteva minute pînă devine translucidă.
  4. Următoarele sunt tofu și creveții uscați - îi amesteci cu ceapa 1-2 minute.
  5. Adaugi zahărul, sosul de tamarind, sosul dulce-acrișor, sosul de soia și cel de stridii. Tot acum arunci în wok și creveții și gătești împreună cu toate mirodeniile pînă carnea lor devine roz.
  6. Scoți tot ce ai în wok pe o farfurie și continui cu gătitul tăițeilor - îi pui în tigaie împreună cu apa și amesteci 2-3 minute.
  7. Aduci înapoi în tigaie toate ingredientee deja gătite și le amesteci bine cu tăițeii. Gustă - ar trebui să simți pregnant dulcele și apoi săratul specific sosului de stridii. Dacă ți se pare că lipsește vreunul dintre ele, atunci mai adaugă puțin cîte puțin din fiecare ingredient pe care ți-l cere propriul gust.
  8. Scoate Phad Thai pe farfurie și garnisește pentru servire cu alune prăjite, chives și muguri de fasole. Presară la final cîțiva fulgi de chilli - atenție, nu foarte mulți pentru că acesta nu este un fel de mîncare iute!
  9. Zeama de lime stoarsă la final, chiar înainte de a mînca Phad Thai trezește toate aromele și le face să fie mult mai intense.
Notes
Atenție la sosul de soia pe care îl folosești - nu e cel de la sushi, există unul mai apos pe care ar trebui să îl alegi pentru Phad Thai și alte feluri de mîncare thailandeze.
Mugurii de fasole pot fi înlocuiți cu orice alți muguri găsești sau îți place să faci acasă.
Zahărul de palmier poate fi înlocuit cu zahăr brun.

Sper să îți placă și să îți fie de bine!