Cărțile de bucate ar trebui să își găsească loc în bucătărie, nu în bibliotecă, nu crezi? Biblioteca e un fel de depozit pentru cărți, le ții acolo după ce le-ai citit pentru că na, ai dat banii pe ele, bune rele cum or fi, nu poți să le arunci. Cele cu rețete, însă, trebui musai să fie la îndemînă pentru că sunt material de lucru. Să aibă un loc frumos, curat, de unde să le apuci ușor, să le deschizi oricînd ai de băut o cafea și ești în căutare de inspirație.

Investește în cărți cu rețete dacă îți place să gătești. Mie mi se pare că am făcut o schimbare radicală de cînd am început să strîng și să consult cărți. Le țin așa cum ziceam mai sus, pe blatul din bucătărie – norocul face că e unul foarte mare și cărțile au locul lor special, ferit de zona unde gătesc. Sunt acolo, mă invită des să le citesc sau doar să mă uit la poze. Îmi vin idei, cărora le fac o notă mentală sau pe care chiar pe scriu într-un caiet, pentru combinații de ingrediente și pentru felul în care aș putea să fotografiez ceea ce gătesc astfel încît să ajungă la voi într-o formă cît mai apetisantă.

Rețeta #VeganMonday de astăzi este inspirată de o astfel de carte. Palestine on a Pate a lui Joudie Kalla, ți-am mai spus despre ea cînd cu rețeta de musaka’a de vinete și roșii. Nu-mi aduc aminte dacă am menționat pe pagina de Facebook că Joudie herself mi-a repostat o fotografie cu acest fel de mîncare, mulțumindu-mi că am gătit după rețeta ei (moment în care am țopăit pe stradă în văzul tuturor tărgoviștenilor care mișunau la ora aceea pe lîngă piața centrală a orașului).

palestineonaplate

De data asta am încercat ardeii umpluți. Joudie folosește în rețeta din carte freekeh, un ingredient derivat din grîu durum, pe care eu nu l-am găsit și pe care l-am înlocuit cu bulgur. Nu știu dacă în România se găsește așa ceva, pentru mine a fost o surpiză să-l văd pe raftul supermarketului aici în Chiang Mai – nu este bulgurul acela spart în bobițe mici asemănătoare couscous-ului. Ce am găsit eu este chiar cereala în sine, grîul durum mult mai puțin procesat din cîte îmi pot da seama după culoare.

ardei-umpluti-stil-palestinian-1000(2)

ardei-umpluti-stil-palestinian-1000(4)

Rețeta are nevoie de 10 ingrediente, toate de origine vegetală. Timpul total de pregătire este mai mare de cele 30 de minute cu care te-am obișnuit la rețetele #VeganMonday dar eu zic că merită din plin investiția. Ce se întîmplă, practic, este că se pregătește un fel de pilaf din grîul ăsta durum, cu care se umplu niște ardei, care grăsuni cum sunt și umpluți pe deasupra merg la cuptor. Pilaful conform rețetei mele este cu mult mai mult decît e nevoie pentru a umple 3 ardei cum am făcut eu – chestie care nu poate decît să te bucure, îți garantez, pentru că poate fi un fel de mîncare de sine stătător și de loc de neglijat din punct de vedere bucurie pentru papilele gustative.

Îți spuneam de curînd că am renunțat la făinoase, în încercarea de a evita glutenul. Asta este o rețetă care nu respectă noua regulă, dar să știi că nu mi-a făcut rău așa cum se întîmplă cu pîinea, pizza, pastele sau chiar cu orezul (care nu are gluten dar pe mine tot mă umflă ca un balon). Am digerat foarte bine, fără balonare, fără senzație de greutate în stomac. În cazul în care nu găsești grîu durum, cred că poți folosi bulgur sau chiar substitui cu o pseudo-cereală de genul hrișcă sau quinoa.

Ardei umpluți cu grîu durum
Author: 
Recipe type: Main
Cuisine: Middle Eastern
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
3 porții de ardei + 3 porții rezonabile de pilaf
Ingredients
  • 1 ceașcă de grîu durum
  • 1 + ⅓ ceașcă apă sau supă de legume
  • ½ zucchini
  • 1 ceapă mică albă
  • 1 ceapă verde
  • 500ml pasata (sos de roșii gros, nu bulion!)
  • 50ml ulei de măsline
  • sare
  • piper
  • pătrunjel proaspăt
Instructions
  1. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să speli ardeii și să-i tai în jumătăți (pe verticală). Așează-i într-o tavă sau vas ceramic care poate fi băgat la cuptor. Lasă-i deoparte.
  2. Spală grîul bine și scurge-l de apă.
  3. Toacă mărunt ceapa verde și pe cea uscată. Călește-le vreme de 5-6 minute la foc mediu în uleiul de măsline. Cînd ceapa devine translucidă, adaugă grîul. Călește 2-3 minute, apoi adaugă apa/supa de legume. Pune capacul, dă focul mic și lasă la fiert 15 minute. Între timp toacă dovlecelul.
  4. Stinge focul, pune dovlecelul peste grîu. Toarnă și jumătate din cantitatea de pasata, amestecă totul bine, sărează și piperează după gust.
  5. Ai gata în acest moment compoziția pentru ardei, îi poți umple. Restul de pasata toarnă-l în tavă pe lîngă ardei.
  6. Dacă vasul ce urmează să intre la cuptor nu are capac, atunci acoperă-l bine cu folie de aluminiu. Dă la cuptor vreme de 30 de minute la 190 de grade Celsius.
  7. Pilaful extra te sfătuiesc să îl mai pui pe foc 10 minute la foc mediu.

Cu drag de hrană și de viață,