Pauză. La ce te gîndești cînd citești pauză? La școală și la acele zece minute între ore cînd erai liber să te miști, să alergi, să nu îți pese cît de puțin că mai urmează o lecție plictisitoare căreia nu-i vezi sensul? La pauza de prînz în care (iar) nu îți permiți să ieși pentru că task-urile de serviciu sunt mult prea multe ca să le înghesui în orele normale de program? La pauzele dintre versurile muzicale? La pauzele publicitare unde ți se promit leacuri rapide pentru burtă, riduri sau iritații?

Gîndește-te la pauză astăzi, măcar cinci minute. Și-ți vei fi luat o porție de pauză.

Pauza este cea care ne ține în viață. Pauza este cea mai bună prietenă pentru că te scoate din ritmul nebun, te așează cu tine. În pauză vezi limpede calea ce ți-a fost dată. Pauza îți da timp să respiri adînc și să te uiți înăuntru-ți, să scotocești după nevoi, împliniri, eșecuri, speranțe, doruri. În pauză ești tu, știi de unde, încotro, cu cine și cum. Pauza nu o împarți decît cu cine contează cu adevărat. Pauza este opusul a ceea ce trăiești inconștient minut după minut, oră după oră, an după an.

Pauza este adevărul.

Eu pun pauză cînd:

Închid ochii și ascult păsările. Beau cafeaua dimineața în grădină, fără laptop, fără telefon. Iau motanul în brațe și toarcem împreună. Îngrijesc plantele din casă și din curte. Ascult muzică aleasă conștient. Gătesc cu Brăduț sau pentru el, pentru noi. Îmi fac cruce. Pictez un background nou pentru poze. Merg cu Brăduț să hrănim porumbeii de la casa de vizavi și apoi ne așezăm pe bordură și stăm cinci-zece minute să ne uităm la ei. Ne urcăm pe motoretă și mergem să facem poze la orice găsim prin sat. Plimb cîinii. Învăț. Închid wifi-ul la telefon cîteva ore sau chiar o zi întreagă în weekend. Fac dragoste. Fac sport. Îmi aplic o mască pe față, îmi pun căștile în urechi și dau drumul unui Solfegiu. Dorm în timpul zilei pentru că asta îmi cere corpul. Nu fac nimic în prima zi de menstruație. Mă uit la cer.  Citesc. Mîngîi cățeii. Desenez. Visez la casa pe care ne-o vom face într-o zi și la bucătăria-seră pe care mi-o voi amenaja acolo. Plîng, cu motiv sau pur și simplu pentru că sunt femeie și îmi fluctuează hormonii. Dansez în mijlocul sufrageriei

Tu cum și cînd pui pauză?