Au trecut 3 ani de când am renunțat să mai mănânc carne și am fumat ultima țigară. Mi se pare important ca din când în când să notez amănuntele transformării. O transformare poate nu la fel de spectaculoasă cum mă așteptam eu să fie sau cum par ale altor oameni care au făcut gesturi similare, dar o schimbare importantă pentru mine, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.
Să încep cu începutul. Am decis să renunț la carne la început de decembrie 2012, iar de fumat m-am lăsat pe 14 ianuarie 2013. Schimbările care au urmat în cei 3 ani sunt cu siguranță legate de ambele renunțări, nu sunt medic sau nutriționist, nu am atât de multe informații de specialitate pentru a putea le putea separa. Cert este că până acum efectele fizice și psihice au fost predominant de natură pozitivă, ceea ce mă face să cred (în continuare) că deciziile luate sunt cele corecte. Mănânc legume și fructe cât pot de multe, pește și fructe de mare rar, ouă tot rar că nu mi-au pplăcut niciodată prea mult, brânză nu prea multă pentru că aici nu găsesc de calitate, iaurt aproape zilnic dimineața la cereale. În cei trei ani de când am devenit oficial vegetariană am poftit de, să zic, cinci ori la carne și nu m-am abținut, am gustat. Gătesc carne uneori pentru Brăduț, niciodată de pui însă pentru că nu suport mirosul, mi se pare că puii din comerț miros a moarte.
Primul lucru notabil legat de renunțarea la carne a fost că am pierdut niște amici. I-am anunțat de această decizie, nu au fost de acord cu ea, au încercat să ne convingă de greșeala enormă pe care o facem și în lipsa unui rezultat așa cum și l-au dorit ei, adică o regândire a deciziei, au încetat să mai vorbească cu noi. Vorbesc aici la persoana I plural pentru că odată cu mine a decis și Brăduț că e mai bine să mănânce mai puțină proteină animală, lucru pe care continuă să-l facă până în zilele noastre. Cu foarte puține excepții (a se citi pofte) este la fel de lacto-ovo-vegetarian ca și mine.
Revenind la amici, a fost o lecție brutală, neașteptată, venită foarte repede după schimbare, dar am luat-o fix așa: ca pe o lecție. Am știut de atunci că există șanse mari să fiu judecată de cei din jur, că mulți știu care e adevărul și se vor înghesui în mine să mi-l spună. Așa că am decis ca niciodată, oricât de mult informații aș ajunge să dețin pro vegetarianism, să nu mă transform într-o militantă, să nu încerc să conving pe nimeni că această cale pe care am ales eu să o urmez este cea mai bună și toată lumea ar trebui să mi se alăture. Nu, nu am făcut, nu fac și nici nu voi face acest lucru. Cred că este plin internetul de informații, fiecare le alege pe cele care i se par relevante și decide în consecință pentru propria persoană. Nu cred că există formulă matematică unică în lume după care ar trebui să ne hrănim ca să avem un trai sănătos până la 120 de ani. Dimpotrivă, sunt convinsă că ceea ce funcționează la mine ție îți poate face rău și singura cale eficientă este ca fiecare dintre noi să ne uităm atent la propria persoană și la reacțiile fizice și psihice care apar în urmă consumului diferitelor alimente. Numai așa putem decide ce este mai bine pentru noi. Eu am decis că fără carne și fără țigări viața mea e mai bună. De țigări îndrăznesc să declar că nu mă voi mai atinge vreodată. De carne? Nu bag mâna în foc, mai ales că mama crește niște puicuțe free-range super delicatesă :-).
M-am îngrășat. În 9 luni am pus 6-7 kilograme și apoi m-a stabilizat la +3-4 față de cum fusesem în ultimii ani de fumătoare-carnivoră. Spun asta mai întâi de toate nu ca să te sperii, ci pentru că știu că este una dintre cele mai mari frici ale fumătorilor și unul dintre motivele (false) pe care și le fabrică pentru a amâna renunțarea la tutun. În cazul meu kilogramele în plus cred că au venit mai degrabă din renunțarea la carne, nu la țigări, și înlocuirea ei cu alte alimente pe care eu le percepeam consistente și necesare. Luni de zile am înlocuit consistența cărnii cu carbohidrați în cantități mai mari decât ar fi fost necesar. Plus că îmi place pâinea, îmi plac pastele, produsele de patiserie și acum le simt gustul mult mai bine ca înainte. Sunt conștientă că nu trebuie să fac excese, dar nu cred că voi renunța niciodată complet la bunătățile astea.
A început să-mi crească părul. Adică păr nou, mult, ca la bebeluși, care continuă să apară și să uimească toate coafezele la care mă duc să mă tund. Dar ce tratament faci de-ți crește părul în halul ăsta? Am auzit-o de fiecare dată când am fost la tăiat vârfuri. În plus de ce văd oamenii ăia la mine în cap, îmi dau eu singură seama că am mai mult păr, e coada mai groasă când o prind. Mai e mult până unde vreau eu să ajung, dar nu mă grăbesc. Apropo, dacă știe cineva vreo șmecherie să-mi crească părul pe fast forward, rog a împărtăși. O crește el mult, dar o face atât de încet!
Mi-au dispărut cearcănele și tot tenul mi s-a luminat incredibil de tare. La cearcăne e ușor de observat, erau înainte foarte evidente, acum sunt foarte discrete – probabil că dacă aș dormi cum trebuie nu ar mai exista deloc. La ten, însă, eu nu îmi dau seama neapărat, mă bazez pe fotografii și pe spusele prietenilor și cunoștințelor care mă văd la intervale lungi de timp și sunt surprinși de ce mult m-am schimbat.
Dezavantajul cu tenul mai luminos în lipsa tutunului este că a devenit și mai sensibil în lipsa cărnii. Sau cel puțin așa presupun eu. Cum o iau pe arătură un pic cu alimentația, cum se manifestă efectele adverse pe fața mea. Pe vremea când împlineam un an de vegetarianism am avut patru episoade extrem de neplăcute de acnee puternică, urâtă, enervantă. La momentul respectiv nu am știut ce se întâmplă, acum pot doar presupune că ori a fost un ciclu de curățare a tenului, ori reacții neplăcute la ceva ce am mâncat și organismului meu nu i-a priit. Tind să înclin balanța mai degrabă spre a doua variantă pentru că ultimul dintre aceste episoade s-a petrecut după un zbor cu avionul din Asia în România, zbor pe care am beneficiat de toate serviciile la bord. Spun doar atât: a fost ultima oară când am mai mâncat mâncare pe avion. Revenind în ziua de astăzi, orice exces se vede imediat — prea mult zahăr, prea multe grăsimi; nu pot folosi creme și alte produse de îngrijire de la branduri comerciale, nici măcar de la cele high-end.
Mi s-au albit dinții. Nu e nimic de dezbătut aici, e clar că este efectul renunțării la fumat.
Miros mai bine. Uneori detectez în anumite alimente sau chiar în legume mirosuri dubioase, nenaturale și preuspun că vin de la pesticide. Nu am nicio informație științifică pentru a confirma.
Dezavantajul celor două acțiuni combinate este un tranzit mai lent. Știu care este rezolvarea, din păcate nu pot să mă ține mereu de ea – orice aș mânca sau bea, este musai să am în meniul zilnic o salată de crudități. Fără ea, este stop joc. Am început de curând să îmi țin un jurnal al alimentației – notez tot ce mănânc și beau pe parcursul zilei. Vreau ca după câteva luni să studiez informația atent și să văd ce corelații mai corecte pot face între hrană, digestie, starea psihică, oboseală etc. Astăzi, de exemplu, sunt foarte obosită de la prima oră. Este posibil să fie de vină menstruația sau faptul că înainte de culcare am mâncat biscuiți (de casă, după o rețetă a Nigellei, yum!). Nu știu, studiez problema.
Că tot veni vorba despre menstruație – este mult mai scurtă și mai puțin abundentă. Iarăși, nimic de dezbătut din punctul meu de vedere.
Dincolo de toate astea, cred că schimbarea mare a venit la nivel psihic. Nu am devenit o fanatică psiho-pupu, nu mă vei vedea bând ceaiuri miraculoase sau ridicând în slăvi vreo sămânță magică la modă anul ăsta. Dimpotrivă, mi se cam urcă sângele la creier când văd acte din astea adoptate pentru că sunt în trenduri. Renunțarea la carne și fumat au fost pentru mine porți către o lume nouă, oportunități de a mă deschide din multe puncte de vedere. Odată cu o alimentație echilibrată a venit și o gândire mai luminoasă, o predispoziție mai mare către a dărui, o deschidere către ceilalți combinată foarte bine cu o atenție mai mare acordată propriilor gesturi. Nu zic că m-am transformat într-o ființă absolut bună, tolerantă, lipsită de egoism. Zic că noul stil de viață îmi cere să fiu așa și sunt datoare față de mine însămi să fac tot ce ține de mine să fiu așa – mai îngăduitoare cu mine și cu cei din jur, mai veselă, mai lipsită de încrâncenări – dar este un proces de durată.
Și ca să terminăm într-o notă pozitivă, te las cu experimentul ăsta pe care l-am făcut vreme de 4 ani și din care m-am oprit pentru că mi s-a părut stupid, plus că am tot schimbat laptopuri și nu mai am pozele vechi. Fotografiile sunt toate făcute în același loc și în niciuna dintre ele nu sunt machiată (2012 și 2014 cred că am niște maclavais pe sprâncene și 2013 un pic de ruj). Anyway, Elena 2011-2014. Și bonus, mai jos, Elena fumătoare (2010).
Eat your veggies & quit smoking!
Fain articolul! Am regasit acolo multe transformari prin care am trecut si eu, carne nu mai mananc de cinci ani, nici peste, iar in ultimul an am trecut la o dieta vegana. Abia acum pot vedea schimbari si mai mari. Legat de acnee si la orice sensibilitate in privinta zaharul sau a altor alimente, sa spunem grase, asa e, corpul devine mai sensibil, se „revolta” practic imediat. Dar e bine ca nu mai e obisnuit cu ceea ce nu-i face bine. Cu digestia, zero probleme. Singurele probleme apar daca iau cel mai mic medicament, un coldrex sau un nurofen. Dureri menstruale atenuate cu vreo 80% dupa un an de yoga. Dupa 28 de ani in care durerile erau foarte mari, luna de luna. Si explicatia e simpla, se intaresc muschii din zona respectiva. Am vrut doar sa le spun fiindca au fost si pentru mine, cum ai spus si tu, porti deschise. Am devenit si un om mult mai linistit, ma infurii mai rar si parca… ma supar altfel. :))
Mult succes in continuare si multa sanatate!
Hei! Super articol! Ne-am lasat de fumat in aceeasi zi, acelasi an si…multi inainte sa rezistam! 🙂
Iti scriu „reteta” mea pentru par, si iti recomand sa profiti de ea de fiecare data cand nu ai ce face, nu iesi din casa sau oricand ai chef: un galbenus de ou, zeama de la jumatate de lamaie si 2-3 linguri ulei de masline +no stress & love… intinzi pe tot parul, eventual mai ajustezi cantitatile in functie de lungimea parului (minim 30 min), apoi te speli normal pe cap. Daca vreodata iti e lene sa compui „prajitura” poti alege doar uleiul, cu care poti sa si dormi (cu parul prins si un prosop pe perna) si te speli pe cap dimineata.
🙂
nu am un ulei de masline cat de cat pur sa mi-l pun in cap. imi pun regulat de cocos dar nu are vreun efect la cat de repede creste parul. cred ca pur si simplu e la mine ritmul mai lent.
Hello!
Si eu sunt o recenta omnivegetariana (din august anul curent) si ma regasesc in descriere in ceea ce priveste pielea. Nu sunt si nu am fost o iubitoare de carne. Am luat decizia de a renunta de tot la carne in urma unei indigestii, nu stiu din ce motiv, pentru ca si inainte aveam grija ce alimente consum.
In ceea ce privesc kilogramele in plus luate, in opinia mea sunt din cauza consumului mare de carbohidrati. Tot acelasi motiv il prezinta si insomnia sau greu adormitul. Aici ca o recomandare, de care am luat la cunostinta prin intermediul internetului, consumul de carbohidrati trebuie redus pe parcusul zilei pana spre seara. Acestia produc energie. Cea mai buna metoda pe care eu am gasit-o este o salata (eu o fac diversificata cu tot felul de salate cu frunze verzi, spanac, rosii, ardei, castraveti, seminte de canepa) si un avocado. Cu masa asta dormi linistita :). De asemenea se poate consuma iaurt sau un shake de proteine (am testat si functioneaza). In concluzie la masa de seara se elimina carbohidratii si se pune accent pe proteina.
De cand m-am „lasat” de carne, nu mai mananc nici macar peshte, nu ma tenteaza, iar mirosul … nu-l mai suport.
Nu stiu daca se cunoaste, dar in opinia mea, cauza pentru care oamenii devin mai blanzi in urma adoptarii unei alimentatii vegetariene se datoreaza lipsei karmei animalului.
In ceea ce priveste cresterea parului, cred ca dupa varsta de 30 de ani, nu mai creste la fel ca in anii precedenti. Nu am studiat, nu am facut research, dar am observat si asta nu se intampla numai in cazul meu.
Ca o informatie de incheiere, o alimentatie vegetariana este un bonus pentru evolutia spirituala.
Multe realizari spirituale, zile insorite, pace si armonie!
Cu prietenie,
Georgiana Crampita
Multumesc ca ai impartasit cu noi experienta ta, Geaorgiana.
Cu siguranta ritmul de crestere a parului nu mai este la fel de rapid pe masura ce inaintam in varsta. La mine a fost mereu o problema, insa. Dar pana la urma e bine ca e sanatos si frumos. 🙂
Interesant articolul. Aceeasi dieta urmez si eu de cativa ani. O singura precizare am. Nu ne putem numi vegetarieni atata timp cat consumam produse provenite de la animale, cu atat mai mult peste. Si pestele este o vietate. Si carnea de peste este tot carne. Termenul de vegetarian vine de la vegetale.
Dieta in care nu se consuma niciun fel de aliment de origine animala se numeste veganism. Altceva decat vegetarianismul sau lacto-ovo-vegetarianismul.
Veganii nu doar ca nu mananca nimic provenit de la animale, dar nici nu folosesc produse din piele, blana, cosmetice testate pe animale etc. Asta este diferenta dintre vegan si vegetarian.
Buna Elena
Am dat de articolul tau pe FB si mi-a placut. Sunt medic (nu practic in Romania) si multi din pacientii mai se lupta cu tutunul (in special) si cu obiceiuri nesanatoase (in general). Mi-a palcut mult de tot cum ai descris – din punctul tau de vedere – cum ai trait schimbarile facute in ultimii ani. In ceea ce priveste aceste schimbari, punct cu punct:
– majoritatea fumatorilos se ingrasa in primul an dupa ce renunta la tutun; tigarea scade (variabil) sensibilitatea gustului si a mirosului, iar nicotina pare sa aiba un efect central (in creier) asupra poftei de mancare; in plus, vegetarienii tind sa consume mai multe calorii imediat dupa ce schimba dieta pentru a egala consumul de proteine animale (proteinele de origine vegetala sunt metabolizate mai putin bine ca cele de origine animala, dar sunt mai sanatoase din cauza „bagajului” cu care vin); tldr: pentru a obtine „x” grame de proteine din plante, trebuie mancata o cantitate mai mare decat produsele animale, ceea ce creste consumul de amidon, zaharuri etc.
– parul iti creste mai bine din cauza lipsei de tutun; sute de compusi din fumul de tigara impiedica respratia celulara (nu aia din plamani, ci ciclul Krebs) si sunt cunoscuti ca fiind hipoxemianti (explica in parte greutatea mai mica la nastere a copiilor a caror mame fumeaza in timpul sarcinii)
– tenul: iar tigara; fumul impiedica activarea fibroblastelor si vindecarea in general (sunt interventii in chirurgie vasculara unde nu se opereaza daca pacientul fumeaza), asa ca efectul nociv se vede usor pe piele, care se regenereaza in continuu (si mai ales pe fata, la care ne uitam des si care e „afumata” si pe dinafara)
– miros, dinti: tigara
– acnee: nu stiu sa fie vreo legatura cu una sau alta; au fost facute studii ca sa arate legatura intre grasime, condimente, tipul de transformare a mancarii (prajit, fiert, crud) si acneea. nici unul nu a reusit sa demontreze vreo legatura, nici macar slaba („trend”); eruptiile aceiforme pot aparea pe fond de stres (boala, accident, epuizare, chirurgie, sters psihologic) sau cand se schimba flora de pe fata (ne atingem pe fata/par dupa ce am pus mana in autobuz/metro pe bare etc.)
– menstruatie: nu stiu sa fie vreo legatura propusa sau demonstrata; poate sa fie pur si simplu o chestie legata de varsta (caracteristice ciclului menstrual, raportate in chestionare, se schimba, uneori drastic, cu varsta, fara sa gasim o cauza, patologica sau nu)
– transit intestinal: o greseala mare pe care o fac unii pacienti e consumul excesiv de fibre fara apa (2 cani de tarate semi-uscate de 3 ori pe zi); in general, vegetarienii se obisnuiesc sa bea mult (ceai, apa, cafea, etc. dar nu smoothies) cu mesele pe care le servesc, ca sa compenseze pentru ingestia importanta de fibre alimentare; faptul sa o salata (in general, 80-90% apa) ajuta mult pare sa confirme lipsa de apa (nu „lichid”); scaune inconfortabil de tari, chiar de mai multe ori pe zi, constitue constipatie (https://en.wikipedia.org/wiki/Bristol_stool_scale); un tranzit lent natural (o data la 2-3 sau chiar 4-5 zile) poate fi normal („ritmul” din adolescenta e de obicei cel „de baza”…poate mai putin la sportivii de performanta, copii refugiati etc);
Sper ca informatiile de mai sus sa te ajute in viitor. Bravo pentru schimbarile facute si succes in continuare. Scuze pentru geselile de puctuatie, ortografie etc.
Jay, multumesc mult pentru toate informatiile, chiar ma ajuta! Putin ciudata mi se pare cea cu scaunele la 2-3 zile sau chiar mai rar pentru ca eu tot citesc ca trebuie sa fie zilnic, de doua ori pe zi. Unii (adepti ai regimului raw vegan, in general) sustin ca trebuie sa ai scaun dupa fiecare ama — chestie care pe mine ma face sa zambesc pentru ca pare ca ei vor sa schimbe felul in care functioneaza organismul uman, numai si numai pentru a-si demoastra ideea asta. 🙂
Wow, multumim ca ai impartasit cu noi aceasta transformare!
Cu cele cateva tigari pe care le fumez pe luna cred ca am sanse de izbanda, sa vedem cu atractia asta incontrolabila pentru carne rosie. Voi avea mai mult de furca, dar vreau ce-i mai bun pentru mine pe viitor.
All the best!
Iti admir determinarea… De fumat m-am lasat de multi ani si fiind destul de mica la momentul acela (20 ani) diferenta s-a simit doar in portofel si in faptul ca mi-au disparut greturile acute care imi dadeau stari de lesin.
In rest am perioade lungi de lacto-ovo, pentru ca nu suport carnea din comert, mi se pare dezgustatoare, dar cedez deseori la carnea de tara, la gustul copilariei.
Am inteles ca preferintele sunt si o chestiune legata de grupa sangvina, nu stiu daca este adevarat, dar eu una pot manca halci de carne fara vreo placere si fara sa imi astampere foamea, pe cand cunosc persoane care daca nu mananca zilnic feluri de mancare bazate pe carne, mor de foame.
In orice caz, de cand am redus drastic portia de carne din alimentatie si mie mi se intampla sa mi se spuna ca imi creste parul mai repede si ca se regenereaza surprinzator…
Multumesc pentru articol, esti o inspiratie!
Am tot vrut sa comentez, dar n-am mai apucat.
În primul rând, sunt bune schimbările de genul ăsta nu doar din punct de vedere al sănătăţii, ci şi al oamenilor din jur care se filtrează.
În al doilea rând, deşi eu nu m-am lăsat de carne pentru că îmi place, pot să spun că am avut parte de multe dintre efectele pe care le-ai menţionat. La mine a fost cu lăsat de prăjeli, Cola şi ţigări. Şi când mă uit la cele patru poze cu tine de-a lungul timpului aproape că îmi pare rău că n-am fost şi eu la fel de inspirată să „înregistrez” evoluţia.
Am o întrebare, dacă nu te deranjează: îţi mai aduci aminte cam cât a durat un episod acneic şi cum s-a manifestat?
Multumesc 🙂
Nu am cum sa uit, ca m-au traumatizat. Mi s-a umplut fata de cosuri. Nu erau dureroase si nu faceau puroi, erau rosii si cateca ma mancau. Acuma na, asa zic eu ca erau cosuri dar poate era cu totul alta poveste. Primele au durat mult, spre doua saptamani pentru ca nu aveam niciun tratament. Ultimul s-a intamplat cand am mers in Romania si cineva mi-a sugerat sa folosesc Brevoxyl, ceea ce am facut si au disparut intr-o saptamana.
Salut, Elena,
Nici eu nu am mancat carne deloc aprox. 4 ani si confirm scaderea duratei si abundentei menstruatiei! Am povestit dr. ginecolog si sustinea ca nu poate exista vreo corelatie, dar uite ca se intampla. In ayurveda carnea „incalzeste” corpul si digestia, iar aceasta caldura poate duce la sangerari mai abundente, in special pt tipologia pitta dosha.
Pentru un păr frumos se face un amestec dintr-o un gălbenuș de ou , o linguriță de miere și o linguriță ulei de ricin .Se amesteca bine și se întinde la rădăcina părului apoi pe tot părul.Se sta cel puțin o ora și apoi se spăla părul.Pentru păr lung se dublează cantitățile. La clătire se adaugă puțin oțet în apă .Se vor vedea destul de repede rezultatele.Masca se poate face saptamanal
In primul rand, felicitari pentru renuntari si realizari (cum suna asta :), dar si pentru ca le-ai scris. Imi tot propun sa fac si eu asta si tot aman deoarece stiu ca nu este un articol usor de scris. Mai ales ca, la fel ca tine, desi nu (mai) fumez de peste 10 ani si sunt lacto-ovo-pesco-vegetariana de 6 ani nu militez pentru nimic. Am facut aceste lucruri pentru ca asa am simtit, nu trebuie sa simta toti la fel ca mine. Imagineaza-ti cum ar fi lumea daca toti ar simti ca Lady Gaga. Sau ca Hitler. Sau chiar ca Einstein 🙂
Cat despre un ceva miraculos de crestere a parului, am citit acum ceva ani o reteta care spunea sa amesteci ulei de masline cu niste picaturi de suc de lamaie si 4 tincturi: de brusture, ardei iute, urzica si mesteacan. Eu am incercat reteta cateva luni si pot zice ca a functionat. Parul era mai bogat si toata lumea ma intreba daca am extensii. Dar, de lene (si pentru ca e destul de lung acum) nu am mai folosit tratamentul. Poate ma reapuc acum de o cura.
Mulțumesc, Liana și de gânduri bun și de rețeta pentur păr. Eu am scris numai ca să afle și alții cum este, poate s-au confruntat cu probleme similare la care nu au găsit răspunsuri, poate se gândesc să facă asta dar le e teamă de consecințe. De militat, deși nu-mi place deloc cuvântul ăsta, militez pentru normalitate și firesc, cred că sunt baza unei alimentații și vieți bune.
[…] brandul care m-a adus inițial pe iHerb. Acum doi ani și un pic, după cum menționam și în acest articol, am avut niște episoade ciudate de acnee. Atunci am scotocit magazinul ăsta virtual după produse […]
Elena
Te urmaresc de cativa ani si aici si pe instagram si cel mai mult imi place varianta 2017 a ta. Toate schimbarile de care vorbesti si pe care le am simtit si eu pe pielea mea, se vad la tine in tenul luminos, in zambet si in sclipirea din ochi. Cel mai important mi se pare sa gasim calea care ne implineste in toate cele si sa o urmam pe cat putem. De abatut ne mai abatem ca oameni suntem si au si abaterile rostul lor ca invatam si din ele mai ales in alimentatie. Calea gasita de tine imi pare castigatoare pentru tine si te felicit!
Alina, mulțumesc de cuvintele frumoase. În 2016 și acum realizez că sufletul este cel mai important. Nu că am ajuns să neg importanța alimentației, doar că văd totul mai rotund, mai legat. Și e mult de muncă în continuare. Pas cu pas 🙂