Zilele trecute m-am jucat în bucătărie într-un cu totul alt scop decît obținerea de hrană. Am povestit despre asta pe scurt pe InstaSories și mulți dintre cei ce mă urmăresc acolo m-au rugat să scriu rețeta poțiunii magice pe care am făcut-o pentru că ar vrea să încerce și ei acasă. Happy to share!

Ce vreau să menționez de la început este că dacă ești adeptul exclusiv al medicinei alopate și ai încredere că Nurofenul te va scăpa de belelele acum că a venit frigul și ploaia, atunci nu e cazul să citești mai departe. Eu am combinat în această poțiune numai ingrediente naturale despre care am citit de-a lungul timpului că ar avea proprietăți benefice pentru diverse afecțiuni. Nu am nicio pretenție de magician, specialist în remedii naturiste și nici nu pretind că dacă faci chestia asta vei fi salvat pe viață de toate bolile pămîntului. Îți zic doar că eu fiind acum în România și dorind să evit neplăcerile vreunei răceli, am combinat cîteva ingrediente, am obținut un amestec super bun la gust pe care îl înghit în fiecare zi în speranța că nu voi experimenta ceva de care sunt ferită de vreo zece ani, încă dinainte de a mă muta în Thailanda – răceală, gripă, febră, muci etc.

Combinația despre care vorbesc conține cinci ingrediente care sunt la îndemîna oricui: miere, ulei de cocos, turmeric praf, ghimbir și zeamă de lămîie. Proporțiile în care le-am combinat eu sunt orientative, te poți juca cu ele după cum îți dictează papilele gustative – vrei să fie mai dulce, pui mai multă miere, vrei mai acrișor, mai storci un pic de zeamă de lămîie. Îți scriu aici cantitățile aproximative folosite de mine, urmate de proprietățile ingredientelor de bază așa cum rezultă ele din medicina Ayurveda.

Pentru borcănelul din imagine eu am folosit 2 linguri de miere, 1 lingură plină de ulei de cocos (era în stare semi-solidă, deci arăta ca o lingură cu vîrf), 3 lingurițe rase de turmeric, 1 linguriță cu vîrf de ghimbir măcinat, cîțiva stropi de zeamă de lămîie.

Poțiunea obținută am pus-o în borcănel și fac în așa fel încît să mănînc măcar o linguriță în fiecare zi. Fie o înghit așa cum este, fie o adaug la smoothie dimineața. Sper să îți placă și ție și să îți fie de bine.

Ce zice Ayurveda despre turmeric

Turmericul ajută procesul digestiv, elimină surplusul de gaze din stomac, reduce balonarea, crampele, colicii. Ajută, de asemenea, la digerarea proteinei. Acționează ca un antibiotic natural, ajutînd cu orice fel de rană internă sau externă. Turmericul are proprietăți anti-bacteriene și anti-inflamatoare.

Ce zice Ayurveda despre ghimbir

Crește apetitul și îmbunătățește digestia. Ajută la extragerea nutrienților din mîncare și la absorbția lor în organism. Medicina ayurvedică îl recomandă pentru eliminarea flegmei din plămîni și astfel diminuarea simptomelor produse de acumularea acesteia – tuse, convulsii, greață. Ajută circulația sîngelui, îmbunătățește procesul de eliminare a toxinelor (și aici mă refer la definiția clasică a cuvîntului – fecale/urină, nu la toxinele inventate în ultimii ani de curentul naturist). Reduce inflamațiile de tot felul – este des recomandat de specialiștii în medicina ayurvedică pentru tratarea artritei, de exemplu.

Ghimbirul, conform principiilor Ayurveda este de evitat în cazuri de vertigo, boli cronice de piele și situații hemoragice, inclusiv menstruație (subțiază sîngele și îl face să curgă mai repede/ușor).

Ce zice Ayurveda despre uleiul de cocos

Pe lîngă multele proprietăți anti-bacteriene și emoliente care îl fac atît de iubit pentru uzul extern (piele și păr), Ayurveda spune că este un ingredient care ajută în tratarea problemelor respiratorii.

Cu drag de hrană și de viață,