Săptămâna trecută am împlinit șase ani de când locuiesc în Thailanda. Am trăit în trei locuri foarte diferite, am călătorit prin țară zeci de mii de kilometri, am mâncat în sute de restaurante sau mâncătorii – de la cele mai simple, pe trotuarele din Bangkok până la finețuri de 5 stele. Relația mea cu mâncarea thai și tot ce ține de hrană în această țară e una love-hate. Da, recunosc, nu sunt nicidecum înnebunită după bucătăria thailandeză și când sunt întrebată prefer să spun ce știu că nu știe toată lumea astfel încât oamenii care vin aici în vacanță să aibă așteptări corecte în această privință. Iată mai jos zece lucruri pe care cred că e bine să le cunoști despre mâncare thailandeză la ea acasă.

  1. Bucătăria clasică thailandeză are foarte puțin în comun cu ceea ce mănâncă oamenii de rând astăzi. Tradițional mâncarea thai este una sănătosă, gătită rapid cu ingrediente proaspete – se folosesc multe verdețuri, legume și condimente procurate din piețe, nu puse-n coș de pe rafturile unui supermarket. Din păcate această mâncare gătită clasic și curat este disponibilă mai degrabă în restaurante mai scumpe, pe care thailandezii din clasa medie nu-și permit să le frecventeze.
  2. Mâncătoriile, tarabele, restaurantele mici, adică toate acele locuri unde mănâncă masa mare de thailandezi, au un singur principiu pe care se bazează – să gătească repede, ieftin și gustos. Asta înseamnă că se fac compromisuri la ingrediente și cel mai frecvent truc folosit este adăugarea gutamatului de monosodiu (MSG) în toate felurile de mâncare. S-a ajuns la o asemenea stare de dependență încât multe restaurante sunt ocolite și în timp ar da faliment dacă nu ar folosi această sare chinezească care are darul de a potența aromele. Pur și simplu oamenii consideră că mâncarea fără MSG nu are gust. Dacă vrei să te ferești trebuie să înveți să spui chelnerului mai sai choo rot (nu puneți MSG).
  3. Se folosește extrem de mult zahăr. Se gătește cu zahăr, se adaugă zahăr în sucurile naturale. Nicio surpriză, așadar, că după două săptămâni de concediu, mâncând rar și predominant vgetarian, te întorci acasă cu două-trei kilograme în plus. Învață să spui mai sai naam tan (nu puneți zahăr).
  4. Trecând peste toate astea, este minunat să mănânci mâncare thai două săptămâni cât durează vacanța. Dacă stai mai mult șansele să nu mai vrei să mai vezi orez prăjit, salată de papaya și massaman curry sunt mari. Pentru că la finalul zilei toate mâncărurile au același gust, fie dulce, fie iute. Iar tu, ca tot românul crescut și hrănit în melanjul miraculos al Balcanilor, vei ceda rapid și vei ofta cu dor după tocănițe, sarmale, ciorbe și toată diversitatea bucătăriei românești.
  5. Thailandezii au la dispoziție multe legume europene, să le zicem, datorită Familiei Regale. Mai exact, la finalul anilor ’60 mama Regelui a decis să facă ceva în privința etniilor minoritare care trăiesc în nordul țării, numire generic hill tribes. Dorința dânsei era să le ofere un alt mod de a câștiga bani și trăi decent decât din producția și traficul de opium. A înființat Royal Project, o fundație care a adus specii noi în țară, a făcut teste și studii pentru a vedea care pot crește aici, i-a învățat mai apoi pe oameni cum să le cultive și să le îngrijească. așa se face că astăzi în nordul Thailandei se cultivă ceai, cafea, salată verde, zuchinni, vinete cum avem și noi în România și multe alte specii nemaivăzute până acum 40 de ani prin aceste părți ale lumii.
  6. Fructele Thailandei sunt un dar de la Dumnezeu. Dacă te plictisești de orice altă mâncare, treci pe fructe. Numai dacă guști bananele odată și nu-ți va mai trebui mare lucru în rest. Insist să încerci: mango, mangostine, fructul pasiunii, lychee.
  7. Neapărat, neapărat bea shake-uri de fructe. Sunt o minune de la Dumnezeu, țin de sete, țin de foame. Mango + banană + fructul pasiunii + lapte de cocos este combinația mea preferată. Nu uita, însă, ce te-am învățat despre zahăr!
  8. Mâncarea thailandeză este iute. Extrem de iute. Mulți thailandezi nu se pot bucura de mâncare dacă nu este ca focul. Dacă ai probleme cu asta ține minte mai phet, care înseamnă literalmente nu iute. Repetă-l de câteva ori ospătarului și e posibil (nu garantat) să primești ceva ce poți digera.
  9. Dacă îți plac dulciurile nu vei fi foarte fericit să afli că deserturile tradiționale thailandeze nu mai sunt disponibile la scară largă. Multe restaurante îți vor oferi mango sticky rice sau banana in coconut milk și cam atât. Dacă vrei mai mult, vânează piețele de mâncare unde ai șanse să găsești diverse gogoși și prăjiturele, nu neapărat pregătite după rețete clasice, dar autentice în sensul în care toți thailandezii le mănâncă cu plăcere.
  10. Ciudățeniile nu sunt disponibile chiar pe toate drumurile. În timp am învățat că thailandezii mănâncă tot felul de ciudățenii, însă o fac în intimitatea casei lor pentru că în piețe nu găsești nebuniile la care se așteaptă turiștii.

Un ghid culinar despre mâncarea thailandeză am scris acum câțiva ani aici >>> http://goo.gl/fu7zNr, găsesc că este de asemenea foarte folositor celor ce călătoresc pentru prima oară în Siam.

Sper să îți fie de folos aceste informații!