Din ce postez în social media pare că mănânc 100% corect, știu asta. Nu există așa ceva, cel puțin nu la mine. Toată viața am fost pofticioasă, rareori m-am putut abține de la dulciuri, de exemplu. Ori de câte ori vedeam prăjitură în fața ochilor era musai să o gust. Și prin gust vreau să înțelegi ca mai niciodată nu mă puteam opri după o porție. Îți dai seama că asta s-a văzut mai mereu la suprafață prin kilograme în plus, ten problematic, oboseală și altele.

Am sub un an de când, însă, reușesc să mă încadrez în raportul 80/20. Ce e ăsta? 80% din ce mănânc este ales cu grijă după metoda pe care o explic și clienților mei de health coaching – alimente integrale, pline de nutrienți, cât mai puțin procesate. Mâncare curată, dacă vrei să îi zici așa. Nu număr nimic, nu cântăresc nimic. Pentru restul de 20% am liber să îmi fac de cap cu dulciuri sau alte prostioare.

Doar că știi ce e cel mai frumos în povestea asta? Duse sunt poftele, fie ele de dulce sau de snackuri sărate. Trec printre rafturile cu biscuiți frumos împachetați sau pe lângă galantarele cu prăjituri si croissante și nu simt nimic.

Explicația este simplă. Organismul nostru este făcut să funcționeze cu nutrienți. Este un sistem atât de complex, însă, că reușește să se adapteze la ceea ce îi oferim noi ca pseudo-hrană. Deși e menit să prefere alimentele curate, face față mâncării de proastă calitate. Ba chiar uneori se lasă păcălit că aceasta din urmă ar fi menită să-l hrănească pentru că, nu te iluziona că decizi tu de capul tău, în mâncarea modernă, procesată există multe ingrediente care se joacă cu gusturile tale și care nu te lasă să te simți satisfăcut. Pentru că această mâncare modernă este produsă pentru profit, nu pentru a menține starea de sănătate și vitalitate la un nivel optim.

cof

A-ți hrăni corpul cu alimente pline de nutrienți este natural și corpul răspunde la fel de natural când te reîntorci la acestea – uită de junk food. Asta s-a întâmplat în cazul meu și al multora ca mine. Așa au dispărut poftele, așa s-au topit kilogramele, așa a crescut nivelul de energie. Prin restauratea acelei ipostaze firești în care mă hrănesc cât de mult cu ingrediente integrale atunci când îmi e foame, nu când am vreo toană; gătesc de la zero cât de mult pot, ascult păsările din grădină, mă uit la cer ca să văd ce vreme va să vină, mă mișc cu bucurie și plăcere.

Poate îți pare ciudat dar toate gândurile de mai sus mi-au fost inspirate de o supă de dovleac. Îți las și ție rețeta mai jos, având grijă să îți reamintesc de ea mai la toamnă.

Ingrediente:
1 dovleac plăcintar mititel
1 tijă de praz
2cm de ghimbir proaspăt
10 vărzuce de Bruxelles
2 linguri de brânză de capră sau oaie dată pe răzătoare sau mărunțită între degete
Sare, piper după gust

cof

Metodă:
1. Cureți dovleacul de coajă și dai la o parte semințele. Tai cuburi.
2. Cureți prazul și îl tai și pe el în bucăți de aprox 5cm lungime.
3. Cureți ghimbirul și speli varza de Bruxelles.
4. Pui totul la fiert la aburi până sunt moi, aproximativ 15-20 de minute.
5. Stingi focul și lași legumele să se răcorească un pic.
6. Muți legumele în blender, pui acolo și brânza și adaugi apă după cum consideri necesar, în funcție de cât de cremoasă vrei supa.
7. Amesteci totul 2-3 minute în blender, scoți într-un bol și sărezi/piperezi după gust.
8. Servești supa cu iaurt sau smântână și crutoane.

Să-ți fie de bine și să te ajute să scapi de pofte nedorite!