Anul acesta se poartă #ViațaFărăZahăr mai mult ca oricînd. Citesc peste tot despre oameni care nu mai pun gura pe acest ingredient sau despre alții care se străduiesc din răsputeri să îl excludă din alimentație dar constată că este foarte dificil. Dacă te apuci să cauți pe Google, ai să vezi că sunt multe sugestii legate de dependența de zahăr, efectele sale asupra corpului și creierului – deci clar există o preocupare în această direcție. Studiez fenomenul de cîteva luni bune și constat că puțini abordează problema corect și mai nimeni nu o înțelege în profunzime. Profit de ocazie pentru a clarifica pe scurt unele aspecte. Dacă îți dorești să vorbim mai pe larg despre subiectele de mai jos, nu uita că fac sesiuni de coaching one-to-one online, ai detaliile aici. De asemenea, poți încerca programul meu nutrițional pentru a vedea pe pielea ta ce înseamnă #ViațaFărăZahăr și efectele ei benefice, descrierea programului este în acest articol.

Zahărul ucide

Da, se poate ajunge la situații extreme dar numai din cauza consumului excesiv. Se începe cu intoleranța la insulină, care duce la obezitate și diabet. Diabetul, din păcate, este o boală mult mai urîtă și mai periculoasă decît ni se spune; are prostul obicei de a cauza afecțiuni ale mai multor organe vitale, începînd cu rinichii, trecînd prin tot sistemul hormonal pe care-l dă peste cap complet și sfîrșind cu hipertensiune. Mai e doar un pas pînă la un atac de cord.

Zahărul este bun la gust, un dulce ici și colo este o bucurie și e păcat să îl excludem definitiv din viețile noastre. La fel de păcat este să-l facem cap de afiș în alimentație – cantitatea de zahăr și frecvența cu care îl consumăm face o diferență enormă între plăcere și boală. Zahărul este menit a fi o ocazie specială, nicidecum baza dietei noastre de zi cu zi, mai ales că pe lîngă deserturile consumate cu bună știință, avem parte de el în aproape orice aliment procesat de pe rafturile magazinelor.

Mierea e mai bună decît zahărul

Mierea, siropul de agave, siropul de arțar, zahărul Muscavado, melasa și cîte și mai cîte nu am auzit a fi considerate ingrediente mult mai sănătoase decît zahărul. Nu, nu sunt. Consumul excesiv al oricăruia dintre ele duce la aceeași cascadă descrisă mai sus. Mierea este singura care are beneficii, atîta vreme cît este miere 100% și este, repet, consumată în cantități mici – mai degrabă în scop terapeutic, decît ca desert de trei ori pe zi.

Zahărul este un drog

Da, este. Zahărul stimulează secreția de endorfine, adică hormonii responsabili cu plăcerea – ne simțim mai bine, mai împăcați cu noi și cu orice situație avem de înfruntat după ce consumăm ceva dulce. Acest aspect, combinat cu obiceiul tot mai răspîndit de a mînca din cu totul alte motive decît foamea (lipsa iubirii, tandreții, stres, plictiseală) duce la dependență – ai o problemă emoțională și în loc să te confrunți cu ea, mănînci prăjituri, care stimulează endorfinele și tu ai impresia că s-a rezolvat tot. Nu s-a rezolvat nimic altceva decît că devii dependent emoțional de acele prăjituri. Dependența se instalează și fizic – zahărul consumat excesiv provoacă intoleranță la leptină, hormonul sațietății. Mănînci și mănînci și creierul tău nu primește niciun semnal că s-ar fi săturat. Și așa e gata dintr-o servire un  pachet de Oreo, o cutie de înghețată sau tortul de 3kg primit de ziua ta.

 

Ce mă fac?

Dacă ești dependent, nu am altă soluție pentru tine decît să tai zahărul și celelalte ingrediente similare. Îl scoți din alimentație complet pentru o vreme și rămîi cu dulcele din alimente integrale – fructe, legume. Dacă nu poți cold turkey, construiești un plan să tai la jumătate în fiecare săptămînă cantitatea de zahăr adăugată în cafea, ceai, limonadă și cantitatea de dulciuri pe care o mănînci. Adică în fiecare săptămînă reduci la jumătate cantitatea din săptămîna anterioară pînă ajungi la zero. Și înlocuiești și fructe, legume și dulciuri făcute de tine de la zero cu cele mai sigure ingrediente posibile.

Cu ce înlocuiesc zahărul?

Ingredientul în sine îl poți păstra în rețetele făcute acasă, nu e musai să cheltui averi pe siropuri la modă. Redu cantitatea folosită în rețetele tale preferate. Fă dulciuri mai rar, din ce în ce mai rar. Am eu o vorbă: nu cumpăr – nu am în casă, nu fac – nu am în casă, nu am în casă – nu mănînc. Crede-mă că este mult mai simplu decît îți imaginezi.

Pe măsură ce scoți zahărul, papilele tale gustative își vor reveni la normal, adică vor accepta tot mai puțină cantitate de dulce ca fiind plăcută. Fructele vor fi suficiente, unele chiar prea dulci pentru gusturile tale. Vei asocia tot mai rar plăcerea cu dulcele, revenind astfel la un obicei firesc: mîncatul de foame, nu din motive emoționale.

Dacă ai chef de citit, poți găsi inspirație la prietena mea, Liana, autoarea blogului Avetisiperoz. A scris în acest articol cum a abordat ea problema zahărului și cum renunțarea la acest ingredient vreme de trei luni a dus-o la descoperiri mai bune pentru sănătatea ei.

Bomboanele raw vegane

Prima oară am scris despre aceste gogoșele aici, iar articolul este unul dintre cele mai accesate și citite. Rețeta inițială a fost inclusă și în primul meu program nutrițional online și a fost cea mai menționată în feedback – numai cuvinte de laudă și femei fericite că pot mînca dulce fără să se simtă vinovate, ba chiar dau fără griji și copiilor. Ce pot să zic decît că mă bucur foarte tare că am oferit inspirație și să revin cu o variantă nouă. De data aceasta baza au fost stafidele și am exclus cacaoa din compoziție. Pentru că am redus cantitatea de curmale, gustul final a fost ușor mai acrișor. Pentru plus de fibre am adăugat o cantitate mică de cereale integrale și semințe de in măcinate.

Ingrediente:
  • 10 curmale
  • 3/4 cup de stafide aurii
  • 2 linguri ulei de cocos
  • 2 linguri semințe de in măcinate
  • 2 linguri de fulgi de cocos
  • 2 linguri cereale integral (poți folosi orice – orz, ovăz, secară)
  • 1 mînă de nuci amestecate cu migdale
  • 1 lingură de fructe goji

    

Metoda

Aceeași ca și data trecută – pui toate ingredientele în robot și mixezi pînă începe să semene a aluat omogen. Nu trebuie să se mărunțească fin toate ingredientele, dimpotrivă, dacă rămîn bucăți mai amri de cereale sau nuci, bomboanele vor avea mai multă textură și vei mînca mai puține ca să-ți satisfaci pofta de dulce. Odată ce ai așa-zisul aluat, iei cîte puțin cu mîna și formezi bilele. Ai mai sus fotografii de referință ca să vezi cam cît de mari le fac eu. În mare ar trebui să îți iasă 20 de bomboane din cantitățile menționate de mine.

Rețeta aceasta este cu titlu de referință, pură inspirație, te poți juca cu ingredientele și cantitățile după propriul gust sau după ce găsești disponibil în magazine. Dacă nu vrei migdale că sunt prea scumpe, pune numai nuci romînești. Scoate din stafide și adaugă mai multe curmale. Adaugă altfel de semințe – dovleac, floarea-soarelui, mac, susan. Renunță la cocos sau suplimentează. Joacă-te cu ingredientele și sigur obții un dulce bun și sănătos.

Sper să-ți fie de folos aceste informații.

Cu drag de hrană și de viață,